INTERNET OF THINGS: ПРОБЛЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ТА МЕТОДИ ПОКРАЩЕННЯ

  • Andriy Kovalenko
  • Roman Yaroshevich
  • Oleksii Balenko
Ключові слова: Інтернет речей, інформаційна безпека, трирівнева архітектура, шлюз

Анотація

Новий виток технічного розвитку цивілізації, в переході до автоматизації не тільки процесів на виробничих підприємствах, але і процесів, що протікають в повсякденному житті кожної людини, полягає у використанні великої кількості невеликих малопотужних з обчислювальної та енергетичної точки зору пристроїв для виконання однотипних простих завдань. Така технологія закладена в основі узагальненої назви «Інтернет речей» (IoT). Кінцева мета якої – дозволити об’єктам навколо нас ефективно відчувати наше середовище, легко взаємодіяти і врешті-решт створити для нас кращий світ. З огляду на це, дозволяючи пристроям обмінюватися даними, коли вони не належним чином захищені, Інтернет відкриває їм ряд значних вразливих місць. Поряд з усіма перевагами і можливостями нових технологій виробники компонентів системи «Інтернет речей» не приділяють належної уваги проблемам інформаційної безпеки, які виникають при повсякденному використанні як окремих компонентів системи, так і цілого апаратно-програмного комплексу. Основна причина відмова виробників впроваджувати компоненти безпеки – це великі обчислювальні витрати, а отже, велика витрата електричної енергії, що має дуже важлива для апаратури, що працює від автономного джерела живлення. До того ж це призводить до подорожчання системи «Інтернет речей». Це дослідження зосереджене на розгляданні загроз і вразливостях безпеки на кожному рівні архітектури IoT та існуючих технологій доступу, їх слабкі сторони, а також пропонуються рішення для поліпшення загальної безпеки системи за допомогою локального шлюзу IoT.

Завантаження

Дані про завантаження поки що недоступні.

Посилання

1. «Интернет Вещей: концепция, приложения и задачи» [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу https://cyberleninka.ru/article/n/internet-veschey-kontseptsiya-prilozheniya-i-zadachi/viewer.
2. «ПРОБЛЕМЫ БЕЗОПАСНОСТИ ИНТЕРНЕТ ВЕЩЕЙ: ОБЗОР» [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу https://cyberleninka.ru/article/n/problemy-bezopasnosti-internet-veschey-obzor/viewer.
3. «ИНФОРМАЦИОННАЯ БЕЗОПАСНОСТЬ В СИСТЕМЕ ИНТЕРНЕТ ВЕЩЕЙ» [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу https://cyberleninka.ru/article/n/informatsionnaya-bezopasnost-v-sisteme-internet-veschey/viewer.
4. «INTERNET OF THINGS SECURITY PROBLEMS» [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу https://www.researchgate.net/publication/331318204_Internet_of_Things_Security_Problems
Опубліковано
2021-05-31
Як цитувати
Kovalenko Andriy Internet of things: проблеми інформаційної безпеки та методи покращення / Andriy Kovalenko, Roman Yaroshevich, Oleksii Balenko // Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць. – Полтава: ПНТУ, 2021. – Т. 2 (64). – С. 78-80. – doi:https://doi.org/10.26906/SUNZ.2021.2.078.
Розділ
Інформаційні технології

Найбільш популярні статті цього автора (авторів)