БЕЗПЕКА ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ГІБРИДНОМУ РОБОЧОМУ СЕРЕДОВИЩІ

  • A. Kapiton
  • О. Dziuban
  • R. Baranenko
  • H. Sokol
Ключові слова: інформаційна безпека, гібридне робоче середовище, кібербезпека, цифрова трансформація

Анотація

У статті розглянуто основні аспекти безпеки інформаційних технологій в гібридному робочому середовищі. Доведено, що зі стрімким наростанням популярності віддаленої роботи традиційні стандарти безпеки на робочому місці є недостатніми, що породило реальну потребу в ефективних заходах кібербезпеки. Віддалена робота стала нормою для багатьох компаній, але разом з цим зросла й загроза кібератак. Розглянуто особливості та ризики, пов'язані із організацією гібридного робочого середовища, спричиненого віддаленим працевлаштуванням, а також досліджено методи забезпечення безпеки в такому робочому середовищі. Виявлено головні проблеми, що виникають та потребують їх попередження. Доведено, що однією з ключових областей є безпечне підключення до корпоративних мереж з віддалених місць. Встановлено, що традиційні методи VPN можуть бути неефективними або недостатньо безпечними в умовах масштабного використання, тому необхідно використовувати сучасні засоби шифрування трафіку та механізми автентифікації, які мають на меті організацію захисту доступу до корпоративних ресурсів. В роботі виконано аналіз ключових складових, що відповідають за безпеку кінцевих точок. Визначено вимоги, що уможливлює забезпечення актуальних патчів та оновлень для програмного забезпечення та операційних систем віддалених пристроїв, які є невід'ємною частиною стратегії забезпечення безпеки. Досліджена провідна роль розробки та впровадження механізму контролю за доступом до даних та можливістю віддаленого відключення пристроїв у разі виявлення підозрілих дій. захист даних відіграє критичну роль у віддаленій роботі. Визначена необхідність проектування та розробка системи захисту всіх віддалених ресурсів, засоби розпізнавання та визначення у підозрілі повідомлення та посилання, а також використання сильних паролів та двофакторної автентифікації.

Завантаження

Дані про завантаження поки що недоступні.

Посилання

1. Бурячок В., Киричок Р. Основи інформаційної та кібернетичної безпеки. Київ: КУБГ, 2019. 320 с.
2. Гребенюк А., Рибальченко Л. Управління інформаційною безпекою. Дніпро: ДДУВС, 2020. 144 с.
3. Кавун С., Носов В., Манжай О. Інформаційна безпека. посіб. Харків: ХНЕУ, 2013. 352 с.
4. Vazhynskyi B., Tkachov V. Проблематика безпеки та критерії хнадійності мультихмарних середовищ. Системи управління, навігації та зв’язку. Полтава: ПНТУ, 2023, Т. 3 (73). 75-78.
5. Al-Ammouri А., M. Dekhtyar, R. Ishchenko, E. Klochan Методи та засоби захисту інформації. Системи управління, навігації та зв’язку. Полтава. ПНТУ, 2024. Т. 1 (75). C. 38-44.
6. Al-Ammouri А., Lebid I., Dekhtiar M., Lebid I., Al-Ammori H. Development of a mathematical model of reliable structures of information-control systems Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2022. Vol. 5/9, Issue (119). C. 68–78.
7. Аль-Амморі. А., Лясковський В., Попова Л., Тимченко О., Полєва Н. Інформаційні системи та мережі. К-НТУ. 2021, 194 p.
8. Подлевський Б., Рикалюк. P. Теорія інформації. Львів. ЛНУ, 2016. 342 p.
9. Жураковський Ю., Полторак В. Теорія інформації та кодування. К. Вища школа, 2011. 255 p.
10. Тулякова Н.. Теорія інформації. Суми. СумДУ, 2008.212.
11. Serdiukov D., Sievierinov О., Sydorenko Z. Особливості розгортання застосунку ESET mdm/mdс для забезпечення безпеки мобільних пристроїв. Системи управління, навігації та зв’язку. Полтава: ПНТУ, 2023, Т. 4 (74). C. 102-105.
12. The ultimate guide to building a hybrid desktop from scratch URL: https://fliphtml5.com/learning-center/uk/the-ultimateguide-to-building-a-hybrid-workplace-from-scratch/
13. How hybrid work has affected the work of companies – research URL: https://news.finance.ua/ua/yak-hibrydna-robotavplynula-na-robotu-kompaniy-doslidzhennya
14. 20 Best Hybrid Collaboration Tools for Remote Work URL: https://fliphtml5.com/learning-center/uk/top-20-hybridcollaboration-tools/
15. CEE Cybersecurity Forum URL: https://dou.ua/calendar/46498/
Опубліковано
2024-09-06
Як цитувати
Kapiton A. Безпека інформаційних технологій в гібридному робочому середовищі / A. Kapiton, DziubanО., R. Baranenko, H. Sokol // Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць. – Полтава: ПНТУ, 2024. – Т. 3 (77). – С. 126-129. – doi:https://doi.org/10.26906/SUNZ.2024.3.126.
Розділ
Інформаційні технології