Обґрунтування доцільності розвитку виробництва нішевих зернових культур

Автор(и)

  • Tetiana Mirzoieva Національний університет біоресурсів і природокористування України https://orcid.org/0000-0002-0034-6138
  • Vladyslav Tomashevskyi Національний університет біоресурсів і природокористування України

DOI:

https://doi.org/10.26906/EiR.2023.1(88).2866

Ключові слова:

нішеві культури, нішеві зернові культури, динаміка виробництва, потенціал, економічна ефективність

Анотація

У дослідженні розкрито актуальність розвитку виробництва нішевих культур загалом і нішевих зернових, зокрема. Господарську цінність і економічний потенціал нішевих зернових культур розглянуто на прикладі такої культури як овес. Розкриваючи потенціал вівса, окреслили його переваги в агрономічній, екологічній і економічній площині. Обґрунтовано, що господарська цінність вівса та економічна привабливість його виробництва значною мірою зумовлюється його багатофункціональністю. Досліджено динаміку виробництва вівса в Україні у розрізі сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств і господарств населення. Проаналізовано динаміку показників економічної ефективності виробництва вівса у сільськогосподарських підприємствах України. Окреслено перспективи розвитку виробництва нішевих зернових культур.

Біографії авторів

Tetiana Mirzoieva, Національний університет біоресурсів і природокористування України

доктор економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки

Vladyslav Tomashevskyi, Національний університет біоресурсів і природокористування України

аспірант кафедри економіки

Посилання

Specialty Crops: Industry Dynamics, Challenges and Opportunities. (2021) Available at: https://www.iselectfund.com/specialty-crops-industry-dynamics-challenges-and-opportunities/

Hebryn-Baidy L., Sakal O., Tretiak N., Kovalenko A., Shtogryn H., Kovalyshyn O., Vrublevska O. (2021) Cultivation of niche crops and prospects of eco-innovative agricultural production in Ukraine. Acta Sci.

Pol. Formatio Circumiectus. 20(3-4). Р. 29–46.

DOI: https://doi.org/10.15576/ASP.FC/2021.20.3/4.29

Hamlin R., Knight J., Cuthbert R. (2016) Niche marketing and farm diversification processes. Renewable Agriculture and Food Systems. Vol. 31. № 1 Р. 86–98. Available at: https://www.jstor.org/stable/26346594

Hye-Ji Kim. (2016) Opportunities and Challenges of Alternative Specialty Crops: The Global Picture. Hortscience. 51(11):1316–1319.

DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI10659-16

Sudhakar Dwivedi, Pawan Kuamr Sharma. (2017) Economic and Production Constraints for Niche crops in Jammu & Kashmir. Agro Economist ‒ An International Journal. 4(2). Р. 61–64. DOI: https://doi.org/10.5958/2394-8159.2017.00011.1

Clinton L. Neill, Kimberly L. Morgan. (2021) Beyond Scale and Scope: Exploring Economic Drivers of U.S. Specialty Crop Production With an Application to Edamame. Front. Sustain. Food Syst. Sec. Nutrition and Sustainable Diets. Vol. 4 – 2020. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2020.582834

Puzynska K, Synowiec A, Puzynski S, Bocianowski J, Klima K, Lepiarczyk A. (2021) The Performance of Oat-Vetch Mixtures in Organic and

Conventional Farming Systems. Agriculture. 11(4):332.

DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture11040332

Decker Eric A., Rose Devin J. and Stewart Derek A. (2014) Processing of oats and the impact of processing operations on nutrition and health benefits. Nutrition and Health Sciences ‒ Faculty Publications. 31.

Available at: http://digitalcommons.unl.edu/nutritionfacpub/31

Kernasiuk Yu.V. (2017) Rynok vivsa: neotsinenni mozhlyvosti [Oat market: invaluable opportunities]. Available at: http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/7955-rynok-vivsa-neotsinenni-mozhlyvosti.html

Cherchel V.Iu. ta in. (2015) Yachmin yaryi chy oves: vyrobnytstvo, sorty, perevahy [Spring barley or oats: production, varieties, advantages]. Available at: http://agro-business.com.ua/ahrarni-kultury/item/532-iachmin-iaryi-chy-oves-vyrobnytstvo-sorty-perevahy.html

Stepanushko L. (2020) De siiaty oves, shchob rozkryty potentsial produktyvosti kultury [Where to sow oats to unlock the productivity potential of the crop]. Available at: https://agrotimes.ua/agronomiya/de-krashhe-siyaty-oves-shhob-rozkryty-potenczial-produktyvosti-kultury/

Klein J. (2022) Oatly wants farmers to plant more oats. Here’s how it’s helping. Available at: https://www.greenbiz.com/article/oatly-wants-farmers-plant-more-oats-heres-how-its-helping

Better understanding the benefits of oats could boost its production in the country. (2022) Available at: https://www.sbrc.ca/2022/10/better-understanding-the-benefits-of-oats-could-boost-its-production-in-the-country/

Agricom Group planuie zibraty tysiachu tonn bezghliutenovoho vivsa [Agricom Group plans to collect a thousand tons of gluten-free oats]. (2021). Agravery.com. Available at: https://www.agravery.com/uk/posts/show/agricom-group-planue-zibrati-tisacu-tonn-bezglutenovogo-vivsa

Oves vtrachaie populiarnist sered ahrariiv [Oats are losing popularity among farmers]. Available at: https://agroportal.ua/ru/news/rastenievodstvo/oves-teryaet-populyarnost-sredi-agrariev

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/

Kupchenko A. (2022) Voienni balansy prodovolstva v Ukraini. Chastyna 1. Vyrobnytstvo [Military food balances in Ukraine. Part 1. Production]. Available at: https://www.apk-inform.com/uk/exclusive/topic/1526079

Oves: prohres chy rehres? [Oats: progress or regression?]. (2020) Available at: https://www.zerno-ua.com/journals/2020/gruden-2020/oves-progres-chi-regres/

Petro Melnyk ‒ pro te, chym pryvablyve vyroshchuvannia vivsa dlia kompanii ta yaki ye perspektyvy u vyroshchuvanni tsiiei kultury [Petro Melnyk - about what makes growing oats attractive for the company and what are the prospects for growing this crop]. (2021) Available at: https://www.agricom.com.ua/ru/petr-melnik-o-tom-chem-privlekatelnoe-vyrashhivaniya-ovsa-dlya-kompanii-i-kakie-est-perspektivy-v-vyrashhivanii-etoj-kultury/

Haiduk O. (2022) Rodion Rybchynskyi: Fermeram varto siiaty hrechku, oves i tverdi sorty pshenytsi [Rodion Rybchinsky: Farmers should sow buckwheat, oats and durum wheat]. Available at: https://www.ukrmillers.com/interv-yu/rodion-ribchinskij-fermeram-varto-siyati-grechku-oves-i-tverdi-sorti-pshenitsi

Downloads

Опубліковано

2023-05-08

Як цитувати

Mirzoieva, T., & Tomashevskyi, V. (2023). Обґрунтування доцільності розвитку виробництва нішевих зернових культур. Економіка і регіон Economics and Region, (1(88), 17–23. https://doi.org/10.26906/EiR.2023.1(88).2866

Номер

Розділ

ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ