Теоретичні основи ринкових відносин в аграрному секторі

Ключові слова: товарно-грошові відносини, обмін, споживчий ринок, ціноутворення, сільське господарство, ринок

Анотація

Аграрна проблематика завжди була і залишається в центрі особливої уваги вчених-аграрників світу. Важливу роль у забезпеченні життєвого рівня населення в цілому відігравав і відіграє розвиток аграрного поділу. Велика і незамінна роль і значення аграрного відомства у забезпеченні зайнятості сільського населення, вирішенні демографічних проблем, розвитку міжгалузевих виробничо-економічних зв’язків, забезпеченні пов’язаного з цим динамізму розвитку національної економіки, а також продовольчої безпеки. Виходячи з цього, незалежно від моделі економічного розвитку будь-якої країни, розвиток аграрного сектора завжди знаходиться в центрі уваги цих країн, і подальшому розвитку цього сектору приділяється особлива увага. В усьому світі аграрна політика розглядається як частина економічної політики, на кожному конкретному етапі розвитку здійснюються відповідні організаційно-економічні заходи. У нашій державі всі сфери економіки, в тому числі й аграрний, на різних етапах свого розвитку неодноразово перебували в стані економічної кризи. Оскільки аграрний сектор потрапив у стан економічної кризи, причини його потрапляння в цю ситуацію досліджувалися також вченими-аграрниками, керівниками та спеціалістами, визначались та впроваджувались відповідні заходи, галузь виводили зі складного становища. Економічно комплексний розвиток країни характеризується низкою показників, одним із яких є паралельний сталий розвиток усіх регіонів. Актуальність ринкових відносин в аграрному секторі пов’язана зі зміною вимог і розвитком технологій. У сучасний час ринкові відносини аграрного сектора мають велике значення. Такі причини, як збільшення попиту на сільськогосподарську продукцію та розширення можливостей міжнародної торгівлі, інновації в технологіях, безпека сільськогосподарських робіт, управління продуктами, більш високі очікування споживачів щодо якості, безпеки та сучасних стандартів роблять ринкові відносини в аграрному секторі більш актуальними і важливими.

Дані про авторів

Jahan Guliyeva, Азербайджанський університет архітектури та будівництва

викладач

Yusif Binnatov, Азербайджанський університет архітектури та будівництва

старший викладач

Посилання

1. Alıyev I. (1998) Azerbaijan economy. Baku.
2. Decree of the President of the Republic of Azerbaijan on some measures to accelerate reforms in the agrarian field. Baku. (1999).
3. Alirzayev A. (2000) Social economic development problems of entrepreneurship. Baku.
4. Law of the Republic of Azerbaijan "On Peasant (Farm) Farms". Baku. (2002).
5. State program of privatization of state property of the Republic of Azerbaijan. Baku. (2005)
6. Abdullayev A. (2005) Economy and economic policy. Baku.
7. Gafarov N. (2009) Agrarian economy. Baku.
8. Valiyev A. (2011) Land as a means of production. Baku.
9. Guliyev E. (2013) Reliable food supply system: problems of cooperation and integration. Baku.
Опубліковано
2024-06-07
Як цитувати
Guliyeva Jahan Теоретичні основи ринкових відносин в аграрному секторі / Jahan Guliyeva, Yusif Binnatov // Науковий журнал «Економіка і регіон». – Полтава: ПНТУ, 2024. – Т. (2 (93). – С. 6-10. – doi:https://doi.org/10.26906/EiR.2024.2(93).3380.
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ