Обґрунтування доцільності розвитку виробництва нішевих зернових культур

  • Tetiana Mirzoieva Національний університет біоресурсів і природокористування України https://orcid.org/0000-0002-0034-6138
  • Vladyslav Tomashevskyi Національний університет біоресурсів і природокористування України
Ключові слова: нішеві культури, нішеві зернові культури, динаміка виробництва, потенціал, економічна ефективність

Анотація

У дослідженні розкрито актуальність розвитку виробництва нішевих культур загалом і нішевих зернових, зокрема. Господарську цінність і економічний потенціал нішевих зернових культур розглянуто на прикладі такої культури як овес. Розкриваючи потенціал вівса, окреслили його переваги в агрономічній, екологічній і економічній площині. Обґрунтовано, що господарська цінність вівса та економічна привабливість його виробництва значною мірою зумовлюється його багатофункціональністю. Досліджено динаміку виробництва вівса в Україні у розрізі сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств і господарств населення. Проаналізовано динаміку показників економічної ефективності виробництва вівса у сільськогосподарських підприємствах України. Окреслено перспективи розвитку виробництва нішевих зернових культур.

Дані про авторів

Tetiana Mirzoieva, Національний університет біоресурсів і природокористування України

доктор економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки

Vladyslav Tomashevskyi, Національний університет біоресурсів і природокористування України

аспірант кафедри економіки

Посилання

1. Specialty Crops: Industry Dynamics, Challenges and Opportunities. (2021) Available at: https://www.iselectfund.com/specialty-crops-industry-dynamics-challenges-and-opportunities/
2. Hebryn-Baidy L., Sakal O., Tretiak N., Kovalenko A., Shtogryn H., Kovalyshyn O., Vrublevska O. (2021) Cultivation of niche crops and prospects of eco-innovative agricultural production in Ukraine. Acta Sci.
Pol. Formatio Circumiectus. 20(3-4). Р. 29–46.
DOI: https://doi.org/10.15576/ASP.FC/2021.20.3/4.29
3. Hamlin R., Knight J., Cuthbert R. (2016) Niche marketing and farm diversification processes. Renewable Agriculture and Food Systems. Vol. 31. № 1 Р. 86–98. Available at: https://www.jstor.org/stable/26346594
4. Hye-Ji Kim. (2016) Opportunities and Challenges of Alternative Specialty Crops: The Global Picture. Hortscience. 51(11):1316–1319.
DOI: https://doi.org/10.21273/HORTSCI10659-16
5. Sudhakar Dwivedi, Pawan Kuamr Sharma. (2017) Economic and Production Constraints for Niche crops in Jammu & Kashmir. Agro Economist ‒ An International Journal. 4(2). Р. 61–64. DOI: https://doi.org/10.5958/2394-8159.2017.00011.1
6. Clinton L. Neill, Kimberly L. Morgan. (2021) Beyond Scale and Scope: Exploring Economic Drivers of U.S. Specialty Crop Production With an Application to Edamame. Front. Sustain. Food Syst. Sec. Nutrition and Sustainable Diets. Vol. 4 – 2020. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2020.582834
7. Puzynska K, Synowiec A, Puzynski S, Bocianowski J, Klima K, Lepiarczyk A. (2021) The Performance of Oat-Vetch Mixtures in Organic and
Conventional Farming Systems. Agriculture. 11(4):332.
DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture11040332
8. Decker Eric A., Rose Devin J. and Stewart Derek A. (2014) Processing of oats and the impact of processing operations on nutrition and health benefits. Nutrition and Health Sciences ‒ Faculty Publications. 31.
Available at: http://digitalcommons.unl.edu/nutritionfacpub/31
9. Kernasiuk Yu.V. (2017) Rynok vivsa: neotsinenni mozhlyvosti [Oat market: invaluable opportunities]. Available at: http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/7955-rynok-vivsa-neotsinenni-mozhlyvosti.html
10. Cherchel V.Iu. ta in. (2015) Yachmin yaryi chy oves: vyrobnytstvo, sorty, perevahy [Spring barley or oats: production, varieties, advantages]. Available at: http://agro-business.com.ua/ahrarni-kultury/item/532-iachmin-iaryi-chy-oves-vyrobnytstvo-sorty-perevahy.html
11. Stepanushko L. (2020) De siiaty oves, shchob rozkryty potentsial produktyvosti kultury [Where to sow oats to unlock the productivity potential of the crop]. Available at: https://agrotimes.ua/agronomiya/de-krashhe-siyaty-oves-shhob-rozkryty-potenczial-produktyvosti-kultury/
12. Klein J. (2022) Oatly wants farmers to plant more oats. Here’s how it’s helping. Available at: https://www.greenbiz.com/article/oatly-wants-farmers-plant-more-oats-heres-how-its-helping
13. Better understanding the benefits of oats could boost its production in the country. (2022) Available at: https://www.sbrc.ca/2022/10/better-understanding-the-benefits-of-oats-could-boost-its-production-in-the-country/
14. Agricom Group planuie zibraty tysiachu tonn bezghliutenovoho vivsa [Agricom Group plans to collect a thousand tons of gluten-free oats]. (2021). Agravery.com. Available at: https://www.agravery.com/uk/posts/show/agricom-group-planue-zibrati-tisacu-tonn-bezglutenovogo-vivsa
15. Oves vtrachaie populiarnist sered ahrariiv [Oats are losing popularity among farmers]. Available at: https://agroportal.ua/ru/news/rastenievodstvo/oves-teryaet-populyarnost-sredi-agrariev
16. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/
17. Kupchenko A. (2022) Voienni balansy prodovolstva v Ukraini. Chastyna 1. Vyrobnytstvo [Military food balances in Ukraine. Part 1. Production]. Available at: https://www.apk-inform.com/uk/exclusive/topic/1526079
18. Oves: prohres chy rehres? [Oats: progress or regression?]. (2020) Available at: https://www.zerno-ua.com/journals/2020/gruden-2020/oves-progres-chi-regres/
19. Petro Melnyk ‒ pro te, chym pryvablyve vyroshchuvannia vivsa dlia kompanii ta yaki ye perspektyvy u vyroshchuvanni tsiiei kultury [Petro Melnyk - about what makes growing oats attractive for the company and what are the prospects for growing this crop]. (2021) Available at: https://www.agricom.com.ua/ru/petr-melnik-o-tom-chem-privlekatelnoe-vyrashhivaniya-ovsa-dlya-kompanii-i-kakie-est-perspektivy-v-vyrashhivanii-etoj-kultury/
20. Haiduk O. (2022) Rodion Rybchynskyi: Fermeram varto siiaty hrechku, oves i tverdi sorty pshenytsi [Rodion Rybchinsky: Farmers should sow buckwheat, oats and durum wheat]. Available at: https://www.ukrmillers.com/interv-yu/rodion-ribchinskij-fermeram-varto-siyati-grechku-oves-i-tverdi-sorti-pshenitsi
Опубліковано
2023-05-08
Як цитувати
Mirzoieva Tetiana Обґрунтування доцільності розвитку виробництва нішевих зернових культур / Tetiana Mirzoieva, Vladyslav Tomashevskyi // Науковий журнал «Економіка і регіон». – Полтава: ПНТУ, 2023. – Т. (1(88). – С. 17-23. – doi:https://doi.org/10.26906/EiR.2023.1(88).2866.
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ