Глобальні тенденції розвитку вино- градарства та виноробства

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.26906/EiR.2024.3(94).3490

Ключові слова:

виноробство, виноградарство, ринок вина, стратегія, торгівля, глобалізація

Анотація

Глобалізація суттєво впливає на розвиток ринку вина, розширюючи можливості для міжнародної торгівлі та культурного обміну. Завдяки відкритим ринкам і зниженню торговельних бар'єрів, вина з різних куточків світу стають доступними для ширшої аудиторії. Статтю присвячено аналізу глобальних тенденцій розвитку галузі виноробства в світі. Проаналізовано динаміку обсягів виробництва винограду (свіжого) та вина у світі у 2000-2023 рр.; площу виноградників; структуру світового виробництва вина (без соків і сусла) у 2023 р.; динаміку світового споживання вина у 2000-2023 р.; показники світового експорту та імпорту вина у 2023 р. за кількісним та вартісним критеріями. Виявлено загальну тенденцію до скорочення обсягів виробництва та споживання вина, що обумовлене як кліматичними умовами, так і наслідками пандемії COVID-19, глобальними змінами попиту на продовольство та зниженням рівня купівельної спроможності населення в більшості регіонів.

Біографія автора

Volodymyr Pechko, Національний університет харчових технологій

кандидат економічних наук, доцент кафедри переробки сільськогосподарської продукції

Посилання

Bastard A. and Chaillet A. (2023) Digitalization from vine to wine: Successes and remaining challenges - A review. BIO Web of Conferences 68, 01034. 44th World Congress of Vine and Wine. DOI: https://doi.org/10.1051/bioconf/20236801034

Candeias T., and Dias D. (2023) Wine Companies’ Profitability in the Old World: Working Capital’s Impact. Administrative Sciences, vol. 13. DOI: https://doi.org/10.3390/admsci13080171

Dimitri, G. and Trambusti A. (2024) Precision agriculture for wine production: A machine learning approach to link weather conditions and wine quality. Heliyon, vol. 10, issue 11. DOI: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e31648 (accessed September 10, 2024).

Guerra M., Ferreira F., Oliveira A. A. et. al. (2024) Drivers of Environmental Sustainability in the Wine Industry: A Life Cycle Assessment Approach. Sustainability, no. 16. DOI: https://doi.org/10.3390/su16135613

Sánchez-García E., Martínez-Falcó J., Marco-Lajara B. et al. (2024) Value creation in the wine industry – a bibliometric analysis. European Food Research and Technology, vol. 250, pp. 1135–1148. DOI: https://doi.org/10.1007/s00217-023-04451-2

Avercheva, N. (2021) Direction of increasing efficiency of management entities activities of viticulture and winemaking sub complex. Ekonomika ta derzhava, vol. 12, pp. 59–64. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6806.2021.12.59

Belous I. V. (2015) Strategy for the development of viticulture and winemaking in Ukraine and the conditions for their output to the world market. Odesa : NNTs “IViV im.V.Ye. Tairova.

Kalaman O. B. (2016) Trends in the development of the global and Ukrainian wine market in modern conditions. Ekonomika kharchovoi promyslovosti, vol. 8, issue 2, pp. 3–8.

Lahodiienko V. V., Holodniuk O. M., and Milcheva V. V. (2020) Innovative direction of development of winemaking in Ukraine. Marketing, enterprise and trade: current state, development directions. Odesa: ONAKhT.

Lupenko Yu. O. (2015) Modern trends in the wine production market in Ukraine. Vynogradarstvo i vynorobstvo: mizhvidomchy tematychnyy naukovyy zbirnyk, no. 52, pp. 119–122.

Marenych T. H., and Furdak M. M. (2016) Status and strategic directions of improving the economic efficiency of viticulture and winemaking enterprises. Kharkiv: Smuhasta typohrafiia.

International Organisation of Vine and Wine (2024). Available at: https://www.oiv.int/ (accessed September 5, 2024).

Downloads

Опубліковано

2024-09-11

Як цитувати

Pechko, V. (2024). Глобальні тенденції розвитку вино- градарства та виноробства. Економіка і регіон Economics and Region, (3(94), 66–71. https://doi.org/10.26906/EiR.2024.3(94).3490

Номер

Розділ

СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО І МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ