Модель державної цифрової простежуваності харчової продукції мікро- і малого бізнесу в контексті електронної комерціїц

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.26906/EiR.2025.3(98).3894

Ключові слова:

цифровізація, простежуваність, харчова галузь, державне регулювання, електронна комерція, малі харчові підприємства, QR-динамічний сертифікат, QR-партія

Анотація

У статті було представлено державну концептуальну модель цифрової простежуваності «Трек.Food», яка поєднує поточні цифрові державні платформи «Дія.Бізнес», «Дія.Інспектор» і цифрові інструменти і механізми QR-ідентифікації, що формує єдину екосистему контролю. У дослідженні було сформовано покрокову архітектуру цифрової верифікації та реєстрації виробничих і складських потужностей, яка дозволяє проводити аудити відповідності стандартам HACCP в реальному часі із залученням аналітичних модулів ризик-орієнтованого регулювання. Проаналізовано механізми створення динамічних QR-сертифікатів безпечності продукції, як елементів цифрового паспорта кожної партії, що радикально відрізняється від традиційних моделей сертифікації через перенесення фокусу державного контролю із суб’єкта господарювання на кожну конкретну партію продукції. Створено методологію циклічного цифрового нагляду, у якій взаємодія між споживачами, виробниками, логістичними операторами та державними органами реалізується через єдине цифрове середовище, яке дозволяє автоматично ініціювати перевірки та коригуючі дії на основі факту електронної операції або сканування QR-коду споживачем, формуючи новий рівень відповідальності у ланцюгах постачання. У порівнянні з існуючими підходами, запропонована модель значно знижує регуляторне навантаження на бізнес, скорочує потребу у фізичних інспекціях, забезпечує прозорість та підзвітність кожної транзакції та підвищує рівень довіри споживачів до онлайн-каналів збуту харчової продукції. Слід виділити, що інтеграція цифрової компетентності персоналу харчових підприємств у процес формування QR-кодованих партій та впровадження репутаційної моделі ризик-орієнтованого моніторингу забезпечить стабільне функціонування системи, покращить добровільну відповідності бізнесу до стандартів безпечності і якості. Загалом запропонована концептуальна модель дозволить створити державний інструментарій обґрунтованого, автоматизованого і гнучкого нагляду, а для мікро- та малого харчового бізнесу реалізувати спрощений доступ до онлайн збуту харчової продукції.

Біографія автора

Олександр Олійник, Запорізький національний університет

кандидат філософських наук, доцент кафедри бізнес-адміністрування і менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Посилання

Šenk I., Ostojić G., Tarjan L., Stankovski S., Lazarević M. (2013). Food product traceability by using automated identification technologies. Technological Innovation for the Internet of Things. DoCEIS 2013. IFIP Advances in Information and Communication Technology, vol. 394, pp. 155–163. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-642-37291-9_17 DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-642-37291-9_17

Zhou X., Lu H., & Mangla S. K. (2024). The impact of digital traceability on sustainability performance: Investigating the roles of sustainability-oriented innovation and supply chain learning. Supply Chain Management: An International Journal, vol. 29 (3), pp. 497–522. DOI: https://doi.org/10.1108/SCM-01-2023-0047 DOI: https://doi.org/10.1108/SCM-01-2023-0047

Panigrahi R. R., Singh N., & Muduli K. (2025). Digital technologies and food supply chain: A scoping view from 2010 to 2024. International Journal of Industrial Engineering and Operations Management, vol. 7 (2), pp. 150–174. DOI: https://doi.org/10.1108/IJIEOM-05-2024-0030 DOI: https://doi.org/10.1108/IJIEOM-05-2024-0030

Reddy P., Kurnia S., & Tortorella G.L. (2022). Digital food supply chain traceability framework. Proceedings, vol. 82 (1), DOI: https://doi.org/10.3390/proceedings202208200 DOI: https://doi.org/10.3390/proceedings2022082009

Verna E., Genta G., & Galetto M. (2025). Enhanced food quality by digital traceability in food processing industry. Food Engineering Reviews, vol. 17, pp. 359–383. DOI: https://doi.org/10.1007/s12393-024-09392-4 DOI: https://doi.org/10.1007/s12393-024-09392-4

Mishra N., Mistry S., & Choudhary S. (2020). Food traceability system using blockchain and QR code. IC-BCT 2019. Singapore: Springer, pp. 33–43. DOI: https://doi.org/10.1007/978-981-15-4542-9_4 DOI: https://doi.org/10.1007/978-981-15-4542-9_4

Downloads

Опубліковано

2025-09-30

Як цитувати

Олійник, О. (2025). Модель державної цифрової простежуваності харчової продукції мікро- і малого бізнесу в контексті електронної комерціїц. Економіка і регіон Economics and Region, (3(98), 8–17. https://doi.org/10.26906/EiR.2025.3(98).3894

Номер

Розділ

ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ