Ключові системні проблеми формування та розвитку сучасного товарознавства як науки
DOI:
https://doi.org/10.26906/EiR.2025.2(97).3784Ключові слова:
товар, товарознавство, якість продукції, стандартизація, цифрові технології, блокчейн, штучний інтелект, Big Data, екологічна безпека, споживча обізнаність, інновації, сталий розвитокАнотація
У статті розглядаються актуальні проблеми сучасного товарознавства як мультидисциплінарної наукової галузі, що інтегрує досягнення природничих і соціально-економічних наук. Визначено, що товарознавство забезпечує системний підхід до оцінки якості, безпеки, споживчих властивостей, екологічності продукції та її просування до споживача. Особливу увагу приділено викликам: відсутності уніфікованих стандартів, цифровим трансформаціям, екологічним загрозам, низькій споживчій обізнаності, глобалізованим ринкам. Обґрунтовано важливість розвитку компетенцій фахівців, впровадження цифрових технологій (блокчейн, штучний інтелект, Big Data) і підвищення прозорості. Доведено стратегічну роль товарознавства у формуванні конкурентоспроможного, сталого й інноваційного середовища. Наголошено на потребі оновлення методології класифікації та ідентифікації товарів, гармонізації стандартів і розвитку споживчої освіти.
Посилання
1. Борисенко О. С., Фісун Ю. В. Тенденції розвитку товарознавства в сучасних умовах. Економіка і суспільство. 2017. № 13. С. 381–387.
2. Бровкіна Ю. О. Тенденції та перспективи роздрібної торгівлі в Україні. Молодий вчений. 2017. № 10. С. 802–806.
3. Васаві Даді, Сурьядевара Р. Н., Рахул С. М., Тріпті А., Сапна Арора. Їжа та інновації : модернізація операцій ланцюга постачання. Архів техніки виробництва. 2021. № 27 (2). С. 75–89.
4. Васюта В., Пузак В., Лашко І. Основні напрямки розвитку сучасного товарознавства. Галицький економічний вісник. 2022. № 1. С. 152–157.
5. Дубініна А. А., Овчиннікова І. Ф., Дубініна С. О. та ін. Методи визначення фальсифікації товарів : підручник. Київ : «Видавничий дім «Професіонал», 2010. 272 с.
6. Завадських Г. М. Основні напрямки і проблеми розвитку сучасного товарознавства. Збірник наукових праць ТДАТУ імені Дмитра Моторного. 2024. № 1 (50). С. 101–111. DOI: https://doi.org/10.32782/2519-884X-2024-50-12
7. Назаренко В. О., Юдічева О. П., Жук В. А. Формування якості товарів: навчальний посібник. Ч. 1. Київ : Центр учбової літератури. 2012. 386 с.
8. Чернега І. І., Уланчук В. С., Соколюк С. Ю. Жарун О. В. Розвиток товарознавства в сучасних умовах. Актуальні питання у сучасній науці. 2023. № 2 (8). С. 60–69. DOI: https://doi.org/-10.52058/2786-6300-2023-2(8)-60-69 DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-2(8)-60-69
9. Язіна В. А., Вишнікіна О. В., Сабіров О. В. Сучасні тенденції розвитку товарознавства харчових продуктів. Економіка та управління підприємствами. 2022. Вип. 67. С. 167–170.
1. Borysenko O. S., Fisun Yu. V. (2017). Tendentsii rozvytku tovaroznavstva v suchasnykh umovakh [Trends in the development of commodity science in modern conditions]. Ekonomika i suspilstvo – Economy and society, no. 13, pp. 381–387.
2. Brovkina Yu. O. (2017). Tendentsii ta perspektyvy rozdribnoi torhivli v Ukraini [Trends and prospects of retail trade in Ukraine]. Molodyi vchenyi – Young scientist, no. 10, pp. 802–806.
3. Vasavi Dadi, Suriadevara R. N., Rakhul S. M., Tripti A., Sapna Arora (2021). Yizha ta innovatsii: modernizatsiia operatsii lantsiuha postachannia [Food and innovation: modernization of supply chain operations]. Arkhiv tekhniky vyrobnytstva – Archive of production equipment, no. 27 (2), pp. 75–89. DOI: https://doi.org/10.30657/pea.2021.27.10
4. Vasiuta V., Puzak V., Lashko I. (2022). Osnovni napriamky rozvytku suchasnoho tovaroznavstva [The main directions of development of modern commodity science]. Halytskyi ekonomichnyi visnyk – Galician Economic Herald, no. 1, pp. 152–157. DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2022.01.152
5. Dubinina A. A., Ovchynnikova I. F., Dubinina S. O. ta in. (2010). Metody vyznachennia falsyfikatsii tovariv : pidruchnyk [Methods for determining the falsification of goods: textbook]. Kyiv: «Vydavnychyi dim «Profesional». (in Ukrainian)
6. Zavadskykh H. M. (2024). Osnovni napriamky i problemy rozvytku suchasnoho tovaroznavstva [The main directions and problems of the development of modern commodity science]. Zbirnyk naukovykh prats TDATU imeni Dmytra Motornoho – Collection of scientific works of TSATU named after Dmitry Motorny, no. 1 (50), pp. 101–111.
7. Nazarenko V. O., Yudicheva O. P., Zhuk V. A. (2012). Formuvannia yakosti tovariv: navchalnyi posibnyk [Formation of quality of goods: a textbook]. Ch. 1. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury. (in Ukrainian)
8. Cherneha I. I., Ulanchuk V. S., Sokoliuk S. Yu. Zharun O. V. (2023). Rozvytok tovaroznavstva v suchasnykh umovakh [Development of commodity science in modern conditions]. Aktualni pytannia u suchasnii nautsi – Topical issues in modern science, no. 2 (8), pp. 60–69. DOI: https://doi.org/-10.52058/2786-6300-2023-2(8)-60-69
9. Yazina V. A., Vyshnikina O. V., Sabirov O. V. (2022). Suchasni tendentsii rozvytku tovaroznavstva kharchovykh produktiv [Modern trends in the development of commodity science of food products]. Ekonomika ta upravlinnia pidpryiemstvamy – Economics and enterprise management, vol. 67, pp. 167–170.
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.


