Особливості внутрішньої комунікації у сфері зеленого туризму
DOI:
https://doi.org/10.26906/EiR.2025.1(96).3749Ключові слова:
внутрішня комунікація, зелений туризм, екологічна свідомість, корпоративна культура, екологічна відповідальність, сталий розвиток, туристичні послугиАнотація
Cтаття присвячена дослідженню особливостей внутрішньої комунікації у сфері зеленого туризму та обґрунтуванню її важливості в контексті сталого розвитку туристичної галузі. Розглянуто роль внутрішньої комунікації як стратегічного інструменту координації дій і розповсюдження екологічно орієнтованих цінностей у середовищі працівників. Виявлено, що ефективність внутрішньої взаємодії безпосередньо впливає на якість надаваних послуг, рівень задоволеності туристів і здатність організації реагувати на виклики, пов’язані з динамікою екологічних стандартів та потреб споживачів. У статті пропонуються практичні рекомендації щодо оптимізації внутрішнього інформаційного простору, формування екологічної компетентності персоналу і стимулювання креативного підходу до розв’язання екологічних завдань. Підкреслюється, що чітка і прозора внутрішня комунікація не лише допомагає компаніям задовольнити зростаючий попит на екологічно орієнтовані послуги, але й сприяє формуванню позитивного іміджу та довготривалої конкурентоспроможності. Отже, результати дослідження мають значення не лише для керівників і фахівців у сфері зеленого туризму, а й для представників інших галузей, зацікавлених у впровадженні екологічно відповідальних практик.
Посилання
1. Горіна Г.О. Сталий розвиток туризму: стратегічні настанови та практики управління. Торгівля і ринок України. 2024. No. (1(53). DOI: https://doi.org/10.33274/2079-4762-2023-53-1-52-63
2. Juliana Hubner, I.B., Lemy, D.M., Pramezwary, A., Djakasaputra, A. Antecedents of happiness and tourism servicescape satisfaction and the influence on promoting rural tourism. International Journal of Sustainable Development and Planning, 2024. Vol. 19, No. 10. P. 4041-4059. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.191033
3. Rofiaty R., Yulianti, N.A., Pradana, B.I., Arif, M.E., Salsabil, I. Fostering business success through green practices: The role of green entrepreneurship and innovation in enhancing firm performance. International Journal of Sustainable Development and Planning, 2024. Vol. 19, No. 3. P. 1081-1088. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.190326
4. Черниш І.В., Глєбова, А.О., & Маховка, В.М. Інноваційні технології в туризмі: безпека та сталий розвиток. Економіка і регіон. 2017. № (3(64). С. 31–37. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2017.3(64).873
5. Палюх В.В., Грабар Н.С., Порока С.В. Державне регулювання зеленого туризму в Україні: монографія. Харків : НУЦЗУ, 2021. 202 с. URL: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/14609
6. Khan M.H., Muktar S.N. What’s next for green human resource management: Insights and trends for sustainable development. International Journal of Sustainable Development and Planning, 2021. Vol. 16, No. 1. P. 181-194. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.160119
7. Криштанович М.Ф. Критерії оцінювання ефективності місцевих органів влади в системі публічного управління. Наукові інновації та передові технології. 2024. № 3(31). С. 238-246. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-3(31)-238-246
8. Романова А.А. Види туризму та їх класифікація у контексті сучасних тенденцій розвитку туріндустрії. Економіка і регіон. 2017. № (4 (65). С. 13–19. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2017.4 (65).886
9. Криштанович М.Ф. Вплив інтелектуалізації на систему управління в діяльності публічної служби в умовах Суспільства 5.0. Соціально-економічні відносини в цифровому суспільстві. 2024. № 4(54). С. 71-79. DOI: http://dx.doi.org/10.55643/ser.4.54.2024.583
10. Штангрет А., Силкін О., Шляхетко В. Трудова міграція як зовнішня загроза для кадрової безпеки підприємства. Наукові інновації та передові технології. 2024. № 10(38). С. 190-201. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-10(38)-190-201
11. Purnomo E.P., Khairunnisa, T. Green economy: Increasing economic growth to support sustainable tourism in super priority destinations. International Journal of Sustainable Development and Planning, 2024. Vol. 19. No. 10. P. 4021-4031. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.191031
12. Ahmed M.A., Arshad, A., Anwar ul Haq, M., Akram, B. Role of environmentalism in the development of green purchase intentions: A moderating role of green product knowledge. International Journal of Sustainable Development and Planning. 2020. Vol. 15. No. 7. P. 1101-1111. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.150714
13. Setyaningsih W., Syawaludin, A., Ramadhani, A.R. Tourism kampong development model through community involvement towards sustainable creative-based tourism. International Journal of Sustainable Development and Planning, 2024. Vol. 19. No. 11. P. 4323-4330. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.191121
14. Candia S., Pirlone, F., Spadaro, I. Integrating the carrying capacity methodology into tourism strategic Plans: A sustainable approach to tourism. International Journal of Sustainable Development and Planning. 2020.Vol. 15. No. 3. P. 393-401. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.150317
15. Штангрет А., Силкін О. Безпекові аспекти управління персоналом в умовах гіпердинамічного зовнішнього середовища. Наукові інновації та передові технології. 2024. № 9(37). С. 227-237. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-9(37)-227-237 DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-9(37)-227-237
1. Horina, G. O. (2024). Stalyi rozvytok turyzmu: stratehichni nastanovy ta praktyky upravlinnia [Sustainable tourism development: strategic guidelines and management practices]. Torhivlia i rynok Ukrainy, no. 1(53), pp. 52–63. DOI: https://doi.org/10.33274/2079-4762-2023-53-1-52-63 (In Ukrainian) DOI: https://doi.org/10.33274/2079-4762-2023-53-1-52-63
2. Juliana, Hubner, I. B., Lemy, D. M., Pramezwary, A., Djakasaputra, A. (2024). Antecedents of happiness and tourism servicescape satisfaction and the influence on promoting rural tourism. International Journal of Sustainable Development and Planning, vol. 19, no. 10, pp. 4041-4059. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.191033 DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.191033
3. Rofiaty, R., Yulianti, N. A., Pradana, B. I., Arif, M. E., Salsabil, I. (2024). Fostering business success through green practices: The role of green entrepreneurship and innovation in enhancing firm performance. International Journal of Sustainable Development and Planning, vol. 19, no. 3, pp. 1081-1088. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.190326 DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.190326
4. Chernysh, I. V., Glebova, A. O., & Makhovka, V. M. (2017). Innovatsiini tekhnolohii v turyzmi: bezpeka ta stalyi rozvytok [Innovative technologies in tourism: safety and sustainable development]. Ekonomika i rehion Economics and Region, no. 3(64), pp. 31–37. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2017.3(64).873 (In Ukrainian) DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2017.3(64).873
5. Paliukh, V. V., Hrabar, N. S., & Poroka, S. V. (2021). Derzhavne rehuliuvannia zelenoho turyzmu v Ukraini: monohrafiia [State regulation of green tourism in Ukraine: monograph]. Kharkiv: NUCZU. 202 p. Available at: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/14609 (In Ukrainian)
6. Khan, M. H., Muktar, S. N. (2021). What’s next for green human resource management: Insights and trends for sustainable development. International Journal of Sustainable Development and Planning, vol. 16, no. 1, pp. 181-194. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.160119 DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.160119
7. Kryshtanovych, M. F. (2024). Kryterii otsiniuvannia efektyvnosti mistsevykh orhaniv vlady v systemi publichnoho upravlinnia [Criteria for evaluating the effectiveness of local authorities in the public administration system]. Naukovi innovatsii ta peredovi tekhnolohii, no. 3(31), pp. 238–246. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-3(31)-238-246 (In Ukrainian) DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-3(31)-238-246
8. Romanova, A. A. (2017). Vydy turyzmu ta yikh klasyfikatsiia u konteksti suchasnykh tendentsii rozvytku turindustrii [Types of tourism and their classification in the context of modern development trends in the tourism industry]. Ekonomika i rehion Economics and Region, no. 4(65), pp. 13–19. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2017.4(65).886 (In Ukrainian)
9. Kryshtanovych, M. F. (2024). Vplyv intelektualizatsii na systemu upravlinnia v diialnosti publichnoi sluzhby v umovakh Suspilstva 5.0 [The impact of intellectualization on the management system in public service activities in the context of Society 5.0]. Sotsialno-ekonomichni vidnosyny v tsyfrovomu suspilstvi, no. 4(54), pp. 71–79. DOI: http://dx.doi.org/10.55643/ser.4.54.2024.583 (In Ukrainian) DOI: https://doi.org/10.55643/ser.4.54.2024.583
10. Shtangret, A., Sylkin, O., & Shliakhetko, V. (2024). Trudova mihratsiia yak zovnishnia zahroza dlia kadrovoi bezpeky pidpryiemstva [Labor migration as an external threat to the staffing security of an enterprise]. Naukovi innovatsii ta peredovi tekhnolohii, no. 10(38), pp. 190–201. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-10(38)-190-201 (In Ukrainian) DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2024-10(38)-190-201
11. Purnomo, E. P., Khairunnisa, T. (2024). Green economy: Increasing economic growth to support sustainable tourism in super priority destinations. International Journal of Sustainable Development and Planning, vol. 19, no. 10, pp. 4021-4031. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.191031 DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.191031
12. Ahmed, M. A., Arshad, A., Anwar ul Haq, M., Akram, B. (2020) Role of environmentalism in the development of green purchase intentions: A moderating role of green product knowledge. International Journal of Sustainable Development and Planning, vol. 15, no. 7, pp. 1101-1111. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.150714 DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.150714
13. Setyaningsih, W., Syawaludin, A., Ramadhani, A. R. (2024). Tourism kampong development model through community involvement towards sustainable creative-based tourism. International Journal of Sustainable Development and Planning, vol. 19, no. 11, pp. 4323-4330. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.191121 DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.191121
14. Candia, S., Pirlone, F., Spadaro, I. (2020). Integrating the carrying capacity methodology into tourism strategic Plans: A sustainable approach to tourism. International Journal of Sustainable Development and Planning, vol. 15, no. 3, pp. 393-401. DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.150317 DOI: https://doi.org/10.18280/ijsdp.150317
15. Shtangret, A., & Sylkin, O. (2024). Bezpekovyi aspekty upravlinnia personalom v umovakh hiperdynamichnoho zovnishnoho seredovyshcha [Security aspects of personnel management in conditions of a hyper-dynamic external environment]. Naukovi innovatsii ta peredovi tekhnolohii, no. 9(37), pp. 227–237. (In Ukrainian)
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.


