Роль виробничих витрат у формуванні регіональних ринків продукції птахівництва
Анотація
У статті розглянуто тенденції споживання як м’яса за всіма видами, так і м’яса птиці. З’ясовано, що розвиток галузі птахівництва за останні десять років привів до зміцнення позицій регіональних ринків продукції птахівництва, нарощуванню обсягів виробництва поголів’я птиці. Виявлено позитивну динаміку змін у раціоні харчування населення як в цілому по Україні, так і в окремих регіонах. При цьому зростання споживання м’яса птиці по таким регіонам як Західний та Південний вдвічі перевищує зростання споживання м’яса за всіма видами. З’ясовано, що а ні скорочення населення в регіонах від 2 до 4,5% , ні суттєве зростання середньої ціни м’яса курятини (від 81% до 92%) не вплинуло на уповільнення темпів зростання місткості ринків. Зростання цін м'яса птиці спричинило безупинне збільшення витрат на виробництво за основними статтями. Тому однією з причин такого стрімкого зростання місткості ринку продукції птахівництва залишається те, що індекс зростання цін на інші види м’яса та продукти харчування значно перевищують рівень зростання цін на м’ясо птиці.
Посилання
2. Ilchuk M.M., Konoval I.A., Kyryliuk O.F., Hurska I.S. (2012). Formuvannia popytu ta propozytsii na rynkakh osnovnykh vydiv tvarynnytskoi produktsii. Kyiv: ZAT «Nichlava».
3. Kasianenko O.I., Fotina T.I. (2014). Efektyvnist zastosuvannia ekolohichnykh zakhodiv pry vyrobnytstvi produktsii ptakhivnytstva [The effectiveness of the application of environmental measures in the production of poultry products]. Problemy zooinzhenerii ta veterynarnoi medytsyny [Problems of animal engineering and veterinary medicine]. No. 28 (2). pp. 163–168 [in Ukrainian].
4. Balaniuk I. F., Shelenko D.I., Balaniuk S.I. (2010). Finansovo-ekonomichna rezultatyvnist poreformenoho rozvytku ahroformuvan ta hospodarstv naselennia rehionu [Financial and economic effectiveness of the post-reform development of agricultural formations and households of the region's population]. Innovatsiina ekonomika [Innovative economy]. No. 2. pp. 189–198. [in Ukrainian].
5. Andriichuk V.H. (2005). Efektyvnist diialnosti ahrarnykh pidpryiemstv: teoriia, metodyka, analiz: monohrafiia. Kyiv: KNEU.
6. Voskobiinyk Yu.P., Shpykuliak O.H., Kaminskyi I.V. (2010). Vytraty ta efektyvnist vyrobnytstva produktsii v silskohospodarskykh pidpryiemstvakh (monitorynh): monohrafiia. Kyiv: NNC IAE.
7. Yanyshyn Ya.S., Nahorniuk O.P. (2014). Vplyv vyrobnychykh vytrat na eksportnu spromozhnist haluzi ptakhivnytstva v Ukraini [The impact of production costs on the export capacity of the poultry industry in Ukraine]. Naukovi zapysky Natsionalnoho universytetu «Ostrozka akademiia». Seriia «Ekonomika» [Scientific notes of the National University «Ostroh Academy». «Economy» series]. Vol. 27. pp. 51–54 [in Ukrainian].
8. Prozorova N.V. (2015). Upravlinnia vytratamy pidpryiemstv yaiechnoho ptakhivnytstva yak faktor pidvyshchennia yikh konkurentospromozhnosti [Cost management of egg poultry enterprises as a factor in increasing their competitiveness]. Visnyk KhNAU im. V.V. Dokuchaieva. Seriia: Ekonomichni nauky [Bulletin of the KHNAU named after V.V. Dokuchaeva Series: Economic Sciences]. No. 3. pp. 53–63 [in Ukrainian].
9. Ofitsiinyi sait Derzhavnoi sluzhby statystyky. [Official website of the State Statistics Service]. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua
10. Rodina O. (2022) Analiz rynku m’iasa ptytsi v Ukraini: suchasnyi vektor u konteksti prodovolchoi bezpeky [Analysis of the poultry meat market in Ukraine: a modern vector in the context of food security]. Pidpryiemnytstvo ta innovatsii [Entrepreneurship and innovation]. Vol. 23. pp. 91–96 https://doi.org/10.37320/2415-3583/23.16 [in Ukrainian].
11. Tkachenko V., Rodina O., Savchenko T. (2018) Influence of the technological factors of breeding on the cost management efficiency of specialized poultry enterprises. Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development. Vol. 40. No. 1. 91–102. DOI: https://doi.org/10.15544/mts.2018.09
12. Ghen Corporation (2018). Commercial chicken feeding management guidelines: Julia light and Boris brown. Available at: https://www.ghen.co.jp/lineup.html.
13. Etuah, S., Ohene-Yankyera, K., Liu, Z., Mensah, J.O., Lan, J. (2020). Determinants of cost inefficiency in poultry production: evidence from small-scale broiler farms in the Ashanti region of Ghana. Trop. Anim. Health Prod. 52 (3). pp. 1149–1159. DOI: https://doi.org/10.1007/s11250-019-02115-6
14. Mahjoor, A.A. (2013). Technical, Allocative and Economic Efficiencies of Broiler Farms in Fars Province, Iran: A Data Envelopment Analysis (DEA) Approach. World Applied Sciences Journal. Vol. 21, № 10. рр. 1427–1435.
15. Nikoliuk O.V. (2022). Stratehichne upravlinnia vytratamy spetsializovanykh ptakhivnychykh pidpryiemstv v umovakh minlyvoho ekonomichnoho seredovyshcha [Strategic cost management of specialized poultry enterprises in a changing economic environment]. Ekonomika kharchovoi promyslovosti [Food Industry Economics]. Tom 14, no 2. pp. 44-50. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v14i2 [in Ukrainian].
16. Amos, N. R. Sullivan, H. van de Weerd. (2018). The business bench-mark on farm animal welfare methodology report. Available at: https://www.bbfaw.com/media/1555/bbfaw_methodology_report_2018.pdf
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.