Вплив будівельного сектора на валовий внутрішній продукт нафтогазової галузі

Ключові слова: нафта, газ, будівельно-монтажні роботи, модель, кореляція, регресія, програмний комплекс, адекватність

Анотація

У статті описується роль розвитку будівництва в нафтогазовій галузі у перетворенні країни на привабливий центр інвестиційних ресурсів. На основі статистичних даних проаналізовано та оцінено динаміку розвитку інвестицій, спрямованих на будівельно-монтажні роботи, доходів від нафтогазового сектора та ВВП в Азербайджанській Республіці. У дослідженні проведено кореляційно-регресійний аналіз залежності між інвестиціями, спрямованими на будівельно-монтажні роботи в Азербайджанській Республіці, доходами від нафтогазового сектора та ВВП на основі програмного пакету Eviews-12. На основі дослідницької роботи було встановлено, що збільшення інвестицій, спрямованих на будівельно-монтажні роботи в Азербайджанській Республіці, та збільшення доходів від нафтогазового сектора, суттєво зумовлюють збільшення ВВП в Азербайджанській Республіці.

Дані про автора

Gasimli Murad Bakir, Азербайджанський університет будівництва та архітектури

докторант

Посилання

1. Vogelvang, B. (2005), Econometrics, Theory and Application with E-Views, Pearson Education.
2. Yadigarov, T.A. (2019), Research operations and solutions of econometric tasks in software packages MS Excel and Eviews: theory and practice: Monograph. Baku: Europe" publishing house.
3. Yadigarov, T.A. (2018), Maritime transport in the economy of Azerbaijan: problems and perspectives». (Monograph) Baku, publishing house "Europa".
4. Yadigarov, T.A. (2021), Econometric assessment of the associative activity of the Republic of Azerbaijan with the countries of the world // 68th International Scientific Conference on Economic and Social Development – 24-25 May, 2021 – Aveiro, Portugal.
5. Jiltsov, S.S. (2013), Caspian Sea. Encyclopedia. M.: Book of the East (East-West. Muravey).
6. BP Statistikal Review of World Energy 2021 / 70th edition.
7. Azərbaycan Respublikasınin Dövlət Statistika Komitəsi. Available at: http://www.stat.gov.az/
Опубліковано
2022-10-31
Як цитувати
Murad Bakir Gasimli Вплив будівельного сектора на валовий внутрішній продукт нафтогазової галузі / Gasimli Murad Bakir // Науковий журнал «Економіка і регіон». – Полтава: ПНТУ, 2022. – Т. (3(86). – С. 24-31. – doi:https://doi.org/10.26906/EiR.2022.3(86).2643.
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ