НАУКОВА ШКОЛА «НАДІЙНІСТЬ БУДІВЕЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ»: НОВІ РЕЗУЛЬТАТИ І ПЕРСПЕКТИВИ - Pichugin, Sergiy (Збірник наукових праць. Галузеве машинобудування, будівництво, 2019)
Висвітлено наукові результати, одержані науковою школою «Надійність будівельних конструкцій» за 2015 – 2019рр. Розвинуто деякі аспекти загального підходу до оцінювання надійності конструкцій. Опубліковано монографію,орієнтовану на практичні розрахунки надійності конструкцій. Діючі нормативні розрахунки конструкцій поєднано зоцінюванням їхньої надійності. Розроблено метод визначення ймовірності теплової відмови огороджувальних конструкцій за трьома основними теплотехнічними показниками. Сформовано інженерні методи, які дозволяють ураховувати підвищення снігового навантаження на покриття будівель з перепадами висот, оцінювати процеси таненняснігу на покрівлях опалюваних будівель та відкладення снігу на холодних покрівлях. Досліджено специфічне вітровенавантаження у гірському Карпатському регіоні та навантаження від мостових кранів різних виробників. Розгорнутоогляд, присвячений важливому питанню сполучення навантажень. Розроблено практичну методику ймовірнісногорозрахунку надійності конструкції лінійної частини сталевого магістрального трубопроводу. Розв’язано задачу оцінювання надійності трубопроводу на етапах проектування, спорудження, експлуатації та капітального ремонту –враховувалися кільцеві і поздовжні напруження у трубопроводі, на які впливають деформації випадковонеоднорідної основи, випадкові внутрішній робочий тиск та температурні перепади. Визначено ймовірність відмовитрубопроводу для різноманітних умов прокладання. Оціненено надійність залізобетонних балок з вуглепластиковимпідсиленням. Проведено порівняльний аналіз конструктивних рішень та досліджено особливості роботи листовихсталевих конструкцій. Проаналізовано аварії у будівництві. Показано можливі перспективи подальшого розвиткускладових проблеми надійності будівельних конструкцій: імовірнісного опису випадкових навантажень, визначеннянадійності конструктивних елементів, оцінювання безвідмовності складних статично невизначених систем.
Keywords: будівництво; будівля; конструкція; надійність; імовірнісний метод; навантаження