Особливості аварій у будівництві - Pichugin, Sergiy; Klochko, Lina (Збірник наукових праць. Галузеве машинобудування, будівництво, 2019)
Розглянуто проблеми аварій будівель і споруд, відмов конструкцій; зазначено про недосконалості ведення статисти-ки аварій та методології обробки даних про них. Проаналізовано характерні особливості обробки статистичнихданих та результатів центрів експертиз, які було опубліковано вченими різних країм за останні роки.Особлива увага звертається на детальний опис і аналіз наймасштабніших аварій у будівництві за минулі роки.Досліджено найбільш розповсюджені випадки руйнування будівель та споруд. Проаналізовано приклади аварій бу-дівель та споруд під час реконструкції, під час будівництва об’єктів та по причині великого віку об’єкту.Визначено найбільш імовірні прогнози можливої аварії (наприклад, пошкодження, вихід із ладу, руйнування будин-ку, будівлі, споруди, лінійного об’єкту інженерно-транспортної інфраструктури або їх частин), що сталася з техно-генних або природних причин для підрахунку можливих матеріальних збитків i (або) соціальних втрат від відмовиоб’єкту. Виявлено та обґрунтовано необхідність класифікації аварій у будівництві залежно від етапу зведення будів-лі. Розкрито підхід до опису аварії, виходячи з її вірогідності. Наведено приклади ситуацій, у яких аварія являласявірогідною. Предтавлено дані досліджень, отримані за останні десять років, що охоплюють будівельні інциденти повсьому світу. Класифікація аварій приведена за типом їх виникнення; матеріал систематизовано та представлено увигляді таблиці. Дані таблиці вміщують у собі опис аварії, її причини, місце та час виникнення. На основі проведе-ного дослідження запропоновано класифікацію за ймовірністю виникнення аварій будівель та споруд, для неї пред-ставлений детальний опис. Класифікацію створено із метою можливості моделювання різних типів вірогідних ава-рій, які можуть виникнути на об’єкті, для їх подальшого уникнення, а також з метою подальшого викоритання припроектуванні будівельних об’єктів.
Keywords: будівлі і споруди; будівельні конструкції; відмови; аварії будівель; рpуйнування конструкцій