Розрахунок несучої здатності залізобетонних згинальних елементів при неповному використанні міцності арматури - Pavlikov, Andrii; Harkava, Olha (Збірник наукових праць. Галузеве машинобудування, будівництво, 2019)
У будівельній практиці подекуди застосовуються переармовані залізобетонні елементи, а також такі, в яких при ба-гаторядному розташуванні арматури напруження не в усіх арматурних стержнях досягають межі текучості.Розрахунок міцності таких конструкцій є складним та трудомістким процесом, оскільки інженерної методики длятакого випадку розрахунку на основі нелінійної деформаційної моделі не розроблено. Розроблення інженерної мето-дики розрахунку несучої здатності цих залізобетонних згинальних елементів здійснено з урахуванням вимог чиннихнорм, розподіл напружень в бетоні стиснутої зони здійснено відповідно до діаграми «напруження – деформації» увигляді дробово-раціональної залежності. Задача з розрахунку міцності в нормальному перерізі розглядається длябалки прямокутного поперечного перерізу, армованого одиночною арматурою в момент досягнення бетоном на рівнінайбільш стиснутої фібри таких значень деформацій, коли несуча здатність елемента буде максимальною.При цьому арматура в поперечному перерізі працюватиме з неповним розрахунковим опором. Отримані аналітичнізалежності для обчислення висоти стиснутої зони бетону та значення внутрішнього згинального моменту, щосприймається балкою в нормальному перерізі. Розрахунок несучої здатності згинального елемента зведено до обчис-лення максимального значення згинального моменту, який може сприйняти балка при граничних значеннях дефор-мацій найбільш стиснутої грані перерізу. Розглянуто також випадок розрахунку міцності згинальних елементів з ба-гаторядним розташуванням розтягнутої арматури, при котрому напруження, які відповідають межі текучості, дося-гаються не в усіх рядах арматури. Застосування дробово-раціональної залежності для описання процесу деформу-вання бетону стиснутої зони згинальних елементів дало змогу суттєво спростити та наблизити до інженерногорозв’язку задачу з визначення несучої здатності елементів з неповним використанням міцності розтягнутої арматури.
Keywords: залізобетон; балка; міцність; розрахунок