Пропозиції щодо вдосконалення норм проектування резервуарів вертикальних циліндричних сталевих для нафти і нафтопродуктів - Onyshchenko, Volodymyr; Zotsenko, Mykola; Vynnykov, Yuriy; Kharchenko, Maksym; Lartseva, Іryna (Збірник наукових праць. Галузеве машинобудування, будівництво, 2018)
Визначено, що проектування резервуарів вертикальних сталевих (РВС) для нафти і нафтопродуктів на території України регламентується ДСТУ Б В.2.6-183:2011, який за своєю суттю замінив ВБН В.2.2-58.2-94. З’ясовано, що цей нормативний документ дає загальні рекомендації щодо вибору конструктивних рішень, навантажень і впливів при проектуванні резервуарів різного об’єму, але не враховує досягнення сучасних досліджень розрахунку напружено-деформованого стану (НДС) системи «основа – фундаменти – резервуар» у складних інженерно-геологічних умовах, особливо при динамічних і сейсмічних впливах, а також при влаштуванні штучних основ. Визначено, що головною специфікою цих розрахунків є той факт, що при проектуванні резервуарів один із основних факторів – це правильне визначення переміщень (осідань) точок по контуру та по центру його днища; такий розрахунок ускладнюється при зведенні резервуарів на неоднорідних, просадочних, заторфованих, насипних і намивних ґрунтах, мулах, підтоплених та сейсмічно небезпечних територіях. Проаналізовано найбільш характерні для території України небезпечні геологічні явища і процеси та складні інженерно-геологічні умови. Розглянуто методику влаштування штучної основи з поліпшеними властивостями за рахунок вертикального армування ґрунтоцементними елементами за бурозмішувальною технологією. Проведено техніко-економічне порівняння запропонованого варіанта зі звичайним пальовим варіантом фундаментів при будівництві резервуару на просадочних ґрунтах і при розрахунковій сейсмічній інтенсивності в 9 балів. Значну увагу приділено ймовірнісному аналізу штучної основи й визначено взаємозв’язок імовірності відмови від процента армування ґрунтової основи.
Keywords: складні інженерно-геологічні умови; сейсмічні та динамічні впливи; сейсмостійкість; нафтовий резервуар; штучна основа; ґрунтоцементні елементи; імовірнісний розрахунок; напружено-деформований стан; метод скінченних елементів; випадкові величини