ТЕХНОЛОГІЧНІСТЬ ВІБРАЦІЙНИХ ПЛОЩАДОК З ПРОСТОРОВИМ РУХОМ РУХОМОЇ РАМИ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ВИРОБІВ - Nesterenko, Mykola; Nesterenko, Mykola; Orysenko, Olexandr; Sklyarenko, Taras (Збірник наукових праць. Галузеве машинобудування, будівництво, 2019)
Наведено короткий опис вібраційних площадок з просторовими коливаннями рухомї рами та порівняння їх технологічних можливостей залежно від їх конструктивного виконання. На виробництві збірного залізобетону для ущільнення бетонних сумішей використовують віброплощадки різноманітних конструкцій, які значною мірою визначають технологічну ефективність обладнання і продуктивність підприємства. Широкого розповсюджені набули розроблені у різні роки КБ «Вібротехніка» ПолтНТУ вібраційні площадки з просторовим рухом робочого органа, які мають можливість якісного та продуктивного формування залізобетонних виробів усієї номенклатури. Існуючий дефіцит вібраційних машин і невизначеність у виборі пріоритетних напрямів їх розвитку створюють на виробництві значні труднощі щодо проектування чи технічного переоснащення формувальних постів підприємств збірного залізобетону. При проектуванні формувальних постів та виборі технологічного обладнання для ущільнення бетонної суміші при виготовленні залізобетонних виробів необхідна оцінка технологічних можливостей усіх різновидів віброплощадок з просторовими коливаннями рухомої рами. Також наведено їх короткий опис та порівняння технологіічних можливостей залежно від конструктивного виконання. Наведено методику оцінки технологічних і конструктивних параметрів віброплощадок, що ґрунтується на використанні безрозмірного комплексного параметра. Вона дозволяє як на стадії проектування, так і в процесі експлуатації оцінити споживчі якості віброплощадок, їхній технічний рівень і конкурентоспроможність. Аналіз наведених схем конструктивних виконань вібраційних машин, їх характеристик та опис сфери застосування дозволять проектувальникам та виробничникам орієнтуватися в різноманітті використовуваних сьогодні вібраційних машин для формування однотипних залізобетонних виробів.