НАУКОВА ШКОЛА «НАДІЙНІСТЬ БУДІВЕЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ»: НОВІ РЕЗУЛЬТАТИ І ПЕРСПЕКТИВИ - Pichugin, Sergiy (Збірник наукових праць. Галузеве машинобудування, будівництво, 2019)
Висвітлено наукові результати, одержані науковою школою «Надійність будівельних конструкцій» за 2015 – 2019 рр. Розвинуто деякі аспекти загального підходу до оцінювання надійності конструкцій. Опубліковано монографію, орієнтовану на практичні розрахунки надійності конструкцій. Діючі нормативні розрахунки конструкцій поєднано з оцінюванням їхньої надійності. Розроблено метод визначення ймовірності теплової відмови огороджувальних конструкцій за трьома основними теплотехнічними показниками. Сформовано інженерні методи, які дозволяють ураховувати підвищення снігового навантаження на покриття будівель з перепадами висот, оцінювати процеси танення снігу на покрівлях опалюваних будівель та відкладення снігу на холодних покрівлях. Досліджено специфічне вітрове навантаження у гірському Карпатському регіоні та навантаження від мостових кранів різних виробників. Розгорнуто огляд, присвячений важливому питанню сполучення навантажень. Розроблено практичну методику ймовірнісного розрахунку надійності конструкції лінійної частини сталевого магістрального трубопроводу. Розв’язано задачу оцінювання надійності трубопроводу на етапах проектування, спорудження, експлуатації та капітального ремонту – враховувалися кільцеві і поздовжні напруження у трубопроводі, на які впливають деформації випадковонеоднорідної основи, випадкові внутрішній робочий тиск та температурні перепади. Визначено ймовірність відмови трубопроводу для різноманітних умов прокладання. Оціненено надійність залізобетонних балок з вуглепластиковим підсиленням. Проведено порівняльний аналіз конструктивних рішень та досліджено особливості роботи листових сталевих конструкцій. Проаналізовано аварії у будівництві. Показано можливі перспективи подальшого розвитку складових проблеми надійності будівельних конструкцій: імовірнісного опису випадкових навантажень, визначення надійності конструктивних елементів, оцінювання безвідмовності складних статично невизначених систем.