Армування основи фундаментів будівлі горизонтальними елементами підвищеної жорсткості - Zotsenko, Mykola; Vynnykov, Yuriy; Shokarev, Yevheniy; Shokarev Аndriy (Збірник наукових праць. Галузеве машинобудування, будівництво, 2018)
Підтверджено, що за час експлуатації будівлі, зведені на просадочних ґрунтах, отримують нерівномірні деформації, причиною яких, як правило, є замокання з мереж водогінних комунікацій ґрунтів основи. Описано ефективний спосіб зменшення потенційних нерівномірних деформацій двоповерхового адміністративного будинку. З’ясовано, що цей спосіб передбачає поліпшення будівельних властивостей слабких ґрунтів, котрі залягають в основі будівлі, шляхом їх армування горизонтальними елементами підвищеної жорсткості, що виконуються за бурозмішувальною технологією. Ґрунтоцементні елементи (ГЦЕ) створюються в масиві безпосередньо під підошвою фундаментів й утворюються в результаті руйнування природної структури ґрунту з одночасним його перемішуванням і нагнітанням під тиском цементного розчину. Доведено, що після твердіння суміш перетворюється в армуючий елемент високої міцності та жорсткості, яка регулюється за рахунок процентного співвідношення «цемент – ґрунт». Установлено, що виготовлення ГЦЕ має ряд переваг: використання як матеріалу для їх виготовлення місцевого ґрунту; додавання в ґрунт лише води й в’яжучого без додаткового заповнювача; улаштування елементів на місці; уникнення виймання ґрунту з масиву; виключення динамічного впливу на навколишні споруди; можливість створення як вертикальних, так і похилих та горизонтальних елементів; можливість створення елементів різної довжини та діаметра, а також з різним кроком і схемою розміщення; досить низька собівартість робіт; екологічна безпека цього матеріалу. Установлено, що завдяки включенню в основу армуючих елементів відбувається поліпшення параметрів міцності та деформаційних властивостей ґрунту, підвищується опір основи до динамічних і статичних впливів.