МОДЕЛЮВАННЯ РОБОЧОГО ПРОЦЕСУ СТРІЧКОВО-ЛОПАТЕВОГО РОЗЧИНОЗМІШУВАЧА - Коробко, Б. О.; Вірченко, В. В. (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Висвітлено результати дослідження робочих процесів приготування будівельних розчинів різної рухомості у стрічково-лопатевому розчинозмішувачі. Шляхом тривимірного моделювання побудовано поля швидкостей, які визначають характерні складові процесу перемішування: макро- і мікрозмішування. Установлено особливості процесу мікрозмішування, які полягають у русі розчину по стрічці та на контурі додаткових лопаток. На основі тривимірного моделювання показано розподіл часток розчину та їх траєкторії руху в корпусі змішувача зі стрічково-лопатевим робочим органом з урахуванням параметрів і режимів його роботи. Обґрунтовано використання як робочого органа змішувача стрічково-лопатевого вала, оскільки застосування додаткових лопаток перешкоджає утворенню «мертвих» зон у корпусі змішувача й суттєво підвищує інтенсивність перемішування. Визначено раціональні параметри частоти обертання робочого органа, при яких досягається найвища ефективність його роботи з точки зору мікро- і макрозмішування.