ОПТИМІЗАЦІЯ ГЛИНИСТОЇ СИРОВИНИ ТЕХНОГЕННОЮ ДОБАВКОЮ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ СТІНОВИХ КЕРАМІЧНИХ ВИРОБІВ - Юрко, І. А.; Зайцева, В. А.; Правденко, Я. А. (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Теоретично й експериментально досліджено можливість виробництва ефективних керамічних стінових матеріалів з техногенною добавкою. Розглянуто актуальне питання утилізації промислових відходів, зокрема зол і шлаків теплоелектростанцій, які, володіючи цінними властивостями, є великим резервом дешевої сировини, придатної для виготовлення різних видів керамічних матеріалів будівельного призначення. Попередньо проведено дослідження характеристик компонентів системи і побудовано матрицю планування з оптимізації керамічної маси. Обробка та аналіз експериментів проводились у програмі «Statistika». Отримано рівняння регресії та побудовано графіки залежності показника від умісту золи винесення, золошлаку та каоліну. За результатами досліджень матриці встановлено найбільш оптимальні суміші глинистої сировини з техногенною добавкою. Ключові слова: оптимізований склад, керамічний виріб, зола винесення, золошлак.