ОСОБЛИВОСТІ ІНЖЕНЕРНО-ГЕОЛОГІЧНОЇ БУДОВИ СХИЛІВ ЛЕСОВИХ ПЛАТО - Ягольник, А. М. (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Досліджено причини виникнення локальних зсувів схилів лесових плато. З’ясовано причини появи локальних зсувів, пов’язаних з наявністю улоговин у водотривкому шарі, які перекриті антропогенними, делювіальними та корінними лесовими ґрунтами. На основі аналізу побудованих карт водотривкого шару виявлено різновиди улоговинних зсувів. Надано характеристику улоговин залежно від їх залягання на території схилів і плато. Побудована карта рельєфу водотривкого шару дозволяє прогнозувати місця можливого розвитку зсувних явищ на схилах. Ключові слова: улоговина, зсувний та зсувонебезпечний схил, водотривкий шар, фільтраційний тиск, лесові ґрунти.