МОДЕЛЮВАННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ СИСТЕМИ «ҐРУНТОЦЕМЕНТНИЙ ПРОТИФІЛЬТРАЦІЙНИЙ ЕКРАН ШЛАМОВОГО АМБАРА – ОСНОВА» - Зоценко, М. Л.; Тимофєєва, К. А. (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Розглянуто конструкцію шламового амбара з гідроізоляцією стінок котловану січними ґрунтоцементними елементами у два ряди, які виготовляються за бурозмішувальним методом без виймання ґрунту. З’ясовано, що саме вони формують протифільтраційну завісу за типом «стіна в ґрунті» до водотривкого шару без гідроізоляції дна. З метою перевірки надійності конструкції амбара було проведено обчислювальний експеримент з визначення напружено-деформованого стану системи «ґрунтоцементний протифільтраційний екран шламового амбара – ґрунтова основа». За результатами розв’язання пружно-пластичної задачі нелінійної механіки ґрунтів методом скінченних елементів установлено, що запропонована конструкція протифільтраційного екрана шламового амбара надійна і забезпечує необхідні експлуатаційні якості. Ключові слова: шламовий амбар, гідроізоляція, ґрунтоцемент, протифільтраційний екран, напружено-деформований стан.