СЕЙСМОБЕЗПЕКА ГРЕБЕЛЬ І СПОРУД В УМОВАХ КАР’ЄРНИХ ВИБУХІВ - Бойко, В. В.; Хлевнюк, Д. В.; Чала, О. М. (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Технічний стан земельно-кам’яної греблі Дніпровської ГЕС багато в чому залежить від статичних і динамічних навантажень, які необхідно контролювати в процесі експлуатації станції. Тому нами виконано сейсмоконтрольні виміри та емпіричні розрахунки наслідків масових вибухів у кар’єрах, спрямовані на розроблення рекомендацій щодо сейсмобезпеки навколишніх гребель і споруд Дністровської ГЕС. Зроблено порівняльне оцінювання станів греблі та споруд Дністровської ГЕС щодо їх сейсмобезпеки в умовах вібрацій конструктивних вузлів, викликаних запуском – роботою – зупинкою гідроагрегатів, і в умовах кар’єрних вибухів на основі експериментальних сейсмовимірювальних робіт. Установлено допустимий рівень коливань, що забезпечить цілісність греблі та будівель. Ключові слова: швидкість зміщення часток ґрунту, масові вибухи, кар’єр, гребля, сейсмовимірювальна апаратура.