Національний університет водного господарства та природокористування, - Стрілець, В. М.; Лисанець, О. В.; Стрілець, О. Р. (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Розглянуто будову запобіжної пружної муфти, яка містить внутрішню та зовнішню півмуфти, з’єднані між собою зіркоподібною пружиною з виступами параболічної форми, вставленими у заглибини півмуфт. Описано принцип її роботи. Виконано попередній аналіз кінематичних і силових параметрів запобіжних муфт, що залежать від властивостей зіркоподібних пружин. Прийнято, що виступ зіркоподібної пружини являє собою двошарнірну арку у вигляді квадратної параболи, і для неї методами будівельної механіки із застосуванням числового інтегрування з використанням формули Сімпсона здійснено розрахунки. Отримано аналітичні вирази, які дозволяють робити висновки про працездатність зіркоподібної пружини запобіжної пружної муфти при передачі нею обертальних моментів. Ключові слова: муфта запобіжна пружна, зіркоподібна пружина, виступ, статичний розрахунок, деформація, парабола.