ВПЛИВ ВЛАСНИХ НАПРУЖЕНЬ У МАТЕРІАЛІ НА МАСШТАБНИЙ ЕФЕКТ - Фенко, О. Г, (Academic journal Industrial Machine Building Civil Engineering, 2017)
Описано методику проведення експерименту на циліндричних зразках різних розмірів, виготовлених із крихкого силікатного алюмінієвого сплаву. Наведено результати експериментальних досліджень впливу власних напружень, нерівномірно розподілених по перерізу, на міцність матеріалу. Проаналізовано причини такого впливу. Ключові слова: власні напруження, масштабний ефект, міцність матеріалу.