(untitled) (НАФТОГАЗОВА ІНЖЕНЕРІЯ, 2017)
Вивчено використання методу позамежної нерiвнокомпонентної деформації для розрахунку енергетичних параметрів руйнування і диспергування геоматеріалів. Встановлений вплив концентрації напружень при одновісному і об’ємному навантаженні порід і мінералів на енергоємність руйнування. Надані рекомендації раціональних видів навантаження квазікрихких і квазіпластичних природних середовищ. Ключові слова: навантаження стискуванням, концентрація напружень, диспергованість геосередовищ