ОБГРУНТУВАННЯ КОНСТРУКЦІЇ ТА ОСОБЛИВОСТЕЙ ЗАСТОСУВАННЯ ТРУБНИХ МАГНІТОТЕПЛОВИХ ДЕПАРАФІНІЗАТОРІВ У СКЛАДІ БАГАТОРІВНЕВОЇ СИСТЕМИ ЗАПОБІГАННЯ АСФАЛЬТО-СМОЛО-ПАРАФІНИСТИМ ВІДКЛАДЕННЯМ (Oil and Gas Engineering, 2017)
Мета. Обґрунтування конструкції, особливостей компонування та розрахунку основних параметрів трубних магнітотеплових депарафінізаторів та особливостей їх застосування у складі багаторівневої системи запобігання асфальто-смоло-парафінистим відкладенням (АСПВ) в нафтовидобувній свердловині у інтервалі відкладання високов’язких сполук. Поліпшення умов видобування пластового флюїду за допомогою поінтервального підігріву продукції з наступним намагнічуванням.Методика. Методичною основою проведених досліджень є комплексний аналіз та узагальнення літературних джерел, а також позитивний промисловий досвід боротьби з асфальто-смоло-парафінистими відкладеннями під час видобування вуглеводневої сировини з підвищеним вмістом АСПВ із застосуванням експертного аналізу та оцінки одержаних даних.Результатом досліджень є обґрунтування конструкції трубного магнітотеплового депарафінізатора, який складається з: підігрівача трубного глибинного та магнітного депарафінізатора, а також розроблення на його базі багаторівневої системи запобігання АСПВ. Наукова новизна. Вперше розроблена модель роботи багаторівневої системи запобігання АСПВ виконана на базі трубних магнітотеплових депарафінізаторів.Практична значущість. Обґрунтована та наведена конструкція трубного магнітотеплового депарафінізатора виконаного на основі: підігрівача трубного глибинного та магнітного депарафінізатора, а також запропонований принцип компонування багаторівневої системи запобігання АСПВ. Конструкція трубного магнітотеплового депарафінізатора інтегрована до складу підйомника НКТ і дозволяє зменшувати рівень відкладень високов’язких смолистих часток на робочих поверхнях глибинного обладнання.