ТЕХНОЛОГІЧНИЙ БАЗИС ПЕРСПЕКТИВНИХ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМ (Новітні інформаційні системи та технології, 2018)
В роботі розглянуто особливості спільного використання багаточастотних сигналів на базі N-OFDM (OFDM) і методу розширення спектру FHSS. На основі проведеного аналізу характеристик та властивостей існуючих методів визначені основні переваги та недоліки зазначених методів, а також здатність протистояти завадам. Можливість практичної реалізації показана на прикладі специфікації Bluetooth. З метою підвищення пропускної здатності телекомунікаційної системи запропоновано впровадження технології Massive-MIMO. В роботі наведено рекомендації щодо збільшення кількості абонентів, які одночасно працюють у спільній смузі частот, або ж приросту швидкості передачі при незмінній кількості абонентів.