(untitled) (Новітні інформаційні системи та технології, 2018)
Глобалізація інформаційних ресурсів зумовила повернення до концепції великих центрів обробки даних, які надають послуги хмарних обчислень. Зменшення енерговитрат від функціонування таких центрів стало проблемою міжнародного масштабу. Планування енергоефективної хмарної інфраструктури вимагає проведення моделювання її функціонування для перевірки дотримання вимог з якості обслуговування.