ЗАСТОСУВАННЯ ГЕНЕТИЧНОГО АЛГОРИТМУ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ТРАНСПОРТНИХ ПРОБЛЕМ (Modern information system and technologies, 2014)
Розглянуто генетичний алгоритм у якості засобу вирішення транспортної задачі та задачі оптимізації з використанням Евклідових відстаней на прикладі визначення оптимального розташування електростанцій для задоволення енергетичних потреб споживачів. В якості основного критерію оптимізації обрано загальну вартість. У ході роботи також використовувались алгоритми перетворення даних у різні метрики, симлекс-методу, фітнес-функції. Практичним шляхом доведено, що при відносно невеликій кількості вхідних значень застосування генетичного алгоритму є більш доречним, аніж використання звичайних чисельних методів.Ключові слова: еволюційний алгоритм, оптимізація, транспортна задача, лінійне програмування, мутація, елітарність.