Формування обліково-аналітичного забезпечення системи управління витратами підприємства (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
У статті розглянуто процес формування обліково-аналітичного забезпечення системи управління витратами підприємства, який складається з консолідації облікової та необлікової інформації (на перетині таких предметних областей, як бухгалтерський облік, менеджмент, корпоративні інформаційні системи). Обґрунтована роль бухгалтерського обліку в процесі управління підприємством. Розглянуто питання щодо структуризації внутрішнього середовища підприємства та виділення центрів відповідальності для постановки цілей підсистемам управління. Проведено дослідження наукових думок щодо визначення «системи управління витратами», а також визначені принципи та вимоги до консолідації інформації. Висловлено думку, що традиційний бухгалтерський облік не задовольняє повністю вимоги користувачів, то виникає необхідність консолідації інформації з нефінансових джерел для прийняття ефективних управлінських рішень.
Keywords: система бухгалтерського обліку; обліково-аналітичне забезпечення; управління витратами; облікова інформація; консолідована інформація