Організація обліку операцій з цінними паперами (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
У статті досліджено основи організації обліку операцій з цінними паперами підприємства. Доведено, що побудова системи бухгалтерського обліку операцій із цінними паперами на кожному конкретному підприємстві має бути підпорядкована основній меті – задоволенню інформаційних потреб користувачів. Структура таких потреб є досить складною, адже вона поєднує в собі довгострокові та короткострокові інтереси суб’єктів корпоративних відносин в процесі поточної та стратегічної діяльності. У цьому зв’язку нами угруповано інтереси користувачів щодо здійснення операцій з цінними паперами. Наголошено, що наказ про облікову політику в частині операцій із цінними паперами слід розробити таким чином, що б він найкращим чином відповідав інтересам підприємства. До таких питань належать: порядок створення та використання резерву під знецінення цінних паперів; порядок відображення в обліку витрат, які виникають при здійсненні операцій з цінними паперами; порядок збільшення зареєстрованого (пайового) капіталу за рахунок випуску цінних паперів та оцінки цінних паперів; перелік робочих рахунків, а також побудова аналітичних рахунків з обліку цінних паперів; перелік і строки подання внутрішніх звітів щодо цінних паперів. Наголошено на необхідності ведення внутрішньої управлінської документації стосовно акціонерів суб’єкта господарювання. Оскільки реєстр акціонерів є основним документом, що підтверджує права юридичних і фізичних осіб на володіння акціями, запропоновано доповнити його такими відомостями, як дата придбання акцій, дата відчуження акцій, частка в зареєстрованому (пайовому) капіталі. Це у підсумку буде впливати на оптимізацію управлінських рішень з урахуванням специфічних видів цінних паперів, оцінки доцільності випуску простих чи привілейованих акцій, визначення умов сплати дивідендів суб’єктів господарювання різних форм власності.
Keywords: цінні папери; облікова політика; дивіденди; зареєстрований (пайовий) капітал; реєстр акціонерів