Трансформація суспільства і суспільних цінностей як економічних категорій (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Стаття узагальнює підходи стосовно аналізу суспільства і суспільних цінностей. Метою статті є обґрунтування трансформації суспільства та суспільних цінностей як економічних категорій. Логічне обґрунтування одержаних висновків здійснено за допомогою методів економіко-статистичного аналізу. Проаналізовані наступні показники: темпи зміни населення як у світі, так і в Україні, тренди по роках за віковими показниками. Рівень доходів людей, прогнози росту економік до 2100 року, урбанізація та інші. Систематизація літературних джерел та підходів засвідчила, що незважаючи на існування певного масиву наукових і теоретичних напрацювань, є потреба вивчення комплексу інструментів для даних категорії, характерних як для різних країн світу, так і для України. Актуальність розв'язання наукової проблеми полягає в тому, що зараз відсутня єдина модель яка враховує всі фактори (або хоча б більшість), що впливають на трансформацію суспільства. А така модель дозволила б краще зробити планування на майбутній період. Дослідження питання систематизації та визначення перспектив трансформації суспільства в статті здійснено в наступній логічній послідовності: характеристика підходів стосовно в країнах світу та в Україні; формулювання перспективи розвитку та використання. Тенденції розвитку суспільства, а разом з ними й тенденції розвитку суспільних цінностей, з одного боку, виступають узагальнюючими категоріями, а з іншого – впливають на розвиток та поведінку кожного члена цього суспільства. Суперечливість та неоднозначність оцінки змін, що відбуваються всередині суспільства в цілому та в межах держав, вимагають постійної уваги теоретиків і практиків до цього об'єкта дослідження. Методичним інструментарієм проведеного дослідження стали метод системного підходу, метод трендів, періодом дослідження обрано 1950-2100 роки. Об’єктом дослідження обрано як всі країни у світі, 25 найбільших країн світу по ВВП, а також Україну, оскільки саме за цими країнами представлені науковий аналіз досліджуваної проблематики, який сформувався на сучасному етапі. Дослідження емпірично підтверджує та теоретично обґрунтовує трансформацію суспільства та суспільних цінностей як економічних категорій. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для практичного застосування вітчизняними суб’єктами підприємництва в розрізі вибору оптимальних стратегій розвитку бізнесу в різних країнах (довготермінове планування), для науковців в контексті розвитку наукових пошуків та вивчення сучасного стану досліджуваного питання.
Keywords: суспільний розвиток; цінності; конкурентоспроможність; трансформація суспільних цінностей; динаміка