Ринок праці України в умовах воєнного стану (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Стаття присвячена актуальним питанням функціонування ринку праці України в умовах воєнного стану. Проаналізовано та систематизовано кількість вакансій та безробітних. Розглянуто сфери працевлаштування, які найбільше потребують працівників за даними Державної служби зайнятості та які є найменш затребуваними. Окреслено топ 10 ключових “soft skills” у запропонованих вакансіях від роботодавців у довоєнний та військовий час. Досліджено середню пропоновану зарплату та відсоток її зниження в травні 2022 року в порівнянні з довоєнним періодом. Визначено основні фактори по зміні структури пропозиції робочої сили в Україні у післявоєнний період. Запропоновано необхідні заходи соціальної політики повоєнного відновлення.
Keywords: ринок праці; безробіття; вакансії; пропозиція робочої сили; soft skills працівника (м’які навички)