Державне регулювання інноваційної діяльності підприємств: міжнародний досвід. (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Дослідження міжнародного досвіду регулювання ринку інновацій приводить до висновку про жорсткість в регуляторних підходах на внутрішньому ринку. Так, зокрема, ЄС використовує багато «загальних» (загальноєвропейських, внутрішньодержавних, регіональних) політик для регулювання інноваційної діяльності підприємств. В окремих випадках таке регулювання в ЄС є горизонтальним, але більшість регуляторних підходів є галузевими. Проаналізовано загальний нормативний важіль регулювання інновацій в країнах Європейського союзу. Визначено, що одним із основних чинників регулювання інновацій є стандартизація товарів і послуг. Досліджено тенденції розвитку державного регулювання інноваційної діяльності на міжнародній арені в ретроспективі. Визначено, що тенденція державного регулювання інновацій переходить від примусової до рекомендованої, яка ґрунтується на базі конкуренції виробничо-господарських структур. Це не стосується ряду галузей, які знаходяться під жорстким контролем держави. Досліджено механізми регулювання інновацій у сфері побутового обладнання та автотранспорту. Обґрунтовано, що державне регулювання на міжнародній арені, зокрема і в ЄС, переходить до нового підходу в інноваційній політиці, перемістивши фокус з чистих досліджень на дослідження та інновації, які спрямовані на вирішення суспільних проблем. Інновації сприяють підприємництву, діяльності, яка дозволяє надати ресурсам нові економічні можливості. Найважливішим є вивільнення потенціалу конкуренто¬спроможності через інновації. Інновації та регулювання повинні і надалі досліджуватися як на горизонтальному рівні, так і на галузевому. Доведено, що державне регулювання ринку інновацій в країнах з розвиненою економікою, спрямоване на забезпечення сприятливого економічного клімату для розвитку інноваційних процесів, забезпечує зв’язок науки із завданнями виробництва. Міжнародний досвід має певний інтерес для державного регулювання інноваційної діяльності України. Задля правильного вибору моделі регулювання інноваційних процесів механізм формування й реалізації інноваційної політики потрібно адаптувати до українських реалій державного регулювання.
Keywords: ринок інновацій; державне регулювання інновацій; високі технології; міжнародний досвід регулювання інновацій