Управління закладом вищої освіти: пошук ефективної моделі (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
У статті актуалізована проблема управління закладом вищої освіти та пошук ефективної моделі такого управління. Проаналізовано досвід закордонних закладів вищої освіти та наявних в них моделей управління. Підкреслено, що існує необхідність формування нової української управлінської парадигми в системі вищої освіти. Зроблено висновок, що успішні українські заклади вищої освіти шукають ефективну модель управління з метою прогресивного функціонування та розвитку. Обґрунтовано дається позитивна оцінка моделі управління «президент – ментор, який дбає про стратегічний розвиток, ректор – здійснює поточний менеджмент закладу вищої освіти».
Keywords: заклад вищої освіти; модель управління; ректор; президент; управлінська парадигма; менеджмент