Оцінка бізнес-середовища України та стратегічні завдання менеджменту підприємств в умовах воєнного стану (Економіка і регіон/ Economics and region, 2022)
Досліджено актуальний стан бізнес-середовища України, починаючи з відкритого вторгнення країни – агресора 24.02.2022 року, по квітень 2022 року. Розглянуто стан бюджету України та джерела його наповнення в указані терміни, проблеми функціонування та втрати підприємств малого та середнього бізнесу України під час війни. Наведено дані стосовно зовнішньої та внутрішньої міграції населення України та стан зайнятості у березні – квітні 2022 року. Сформульовано та наведено основні стратегічні завдання менеджменту в умовах воєнного стану для збереження діяльності підприємств України. Вказано, що головними стратегічним завданнями менеджменту підприємств в умовах військового стану мають бути, по-перше, збереження керованості підприємством. Необхідно оперативно визначити найважливіші найближчі пріоритети в системі управління підприємством. Друге завдання – збереження кадрового потенціалу підприємства. Керівництво та адміністрація підприємства повинні враховувати докладати максимум зусиль для підтримки нормального психологічного людського стану працівників, з розумінням ставитися до обмеження їх працездатності або неможливості виконувати свої обов’язки на певний період часу, контролювати загрози на місці та вживати заходів для інформування співробітників про майбутні та існуючі загрози. Третє завдання – швидка адаптація та оновлення бізнес-процесів підприємства для діяльності в умовах війни. Війна приносить багато страждань і втрат, але в умовах величезної підтримки українського народу світовою спільнотою для підприємств України відкрилося «вікно можливостей» щодо максимальної інтеграції в сучасні світові бізнес-процеси. Наголошено на особливій ролі інформаційно-комунікаційних засобів (різноманітні інформаційні технології, підходи, інструменти та заходи) при виході підприємств, що працюють в умовах військового стану, із кризи або послаблення її наслідків, в тому числі безпосередньо із-за війни. Вказано, що державні регуляторні органи мають підтримати діяльність підприємств України в умовах війни зниженням податкового тиску шляхом відтермінування або скасування податків, зборів або інших платежів до державного бюджету. Наведено основні постулати Плану Економічного відродження України, що був розроблений та запропонований Офісом Президента в травні 2022 року з метою консолідації громадян, підприємств та суспільства України для боротьби з агресором та відновлення країни після Перемоги.
Keywords: бізнес-середовище; оцінка; управління; стратегічні завдання; підприємство; воєнний стан