Особливості надходження та документального оформлення основних засобів на сільськогосподарському підприємстві (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
У статті зазначено особливості організації обліку основних засобів на підприємствах з урахуванням сучасних умов господарювання. Наведено визначення групи «основні засоби». Розглянуто головні нормативні акти, якими регулюється облік основних засобів, бухгалтерська класифікація основних засобів та рахунки для їх обліку. Основною метою комерційного підприємства збільшення доходів та отримання прибутку. У цьому процесі беруть участь основні засоби, оскільки вони продукують матеріальні блага. У статті представлено поняття «основні засоби» відповідно до нормативно-правової бази. Досліджено аналітичний облік основних засобів, який здійсняється за кожним об’єктом на спеціальних картках обліку руху основних засобів. Неведено перелік форм первинної документації, які використовує сільськогосподарське підприємство. Проаналізовано шляхи надходження на підприємство. На підприємстві досліджені операції, обліковуються: операції з надходження основних засобів; здійснення витрат, у зв’язку з придбанням; витрати з модернізації та ремонту; переоцінка основних засобів; вибуття активів. Досліджено, які форми документації використовують для відображення операцій з ними. Зроблено висновок, що раціональна організація обліку основних засобів у секторі сільського господарства, а саме на прикладі товариства з обмеженою відповідальністю «Відродження», забезпечить максимально ефективне їх використання. Це приведе до збільшення виробітку сільськогосподарської продукції, що збільшить кількість продовольчих товарів, які покриють потреби населення.
Keywords: підприємство; основні засоби; нормативно-правове забезпечення; документування; облік