Драйвери забезпечення фінансової безпеки підприємства (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
В ринкових умовах, фінансова безпека підприємства слугує гарантією «виживання» та основою стабільного становища. Якщо підприємство фінансово стабільне, платоспроможне, то воно має ряд переваг перед іншими підприємствами того ж профілю для отримання позик, залучення інвестицій, вибору постачальників та підбору кваліфікованого персоналу. Чим вища стабільність підприємства, тим менший ризик впливу зовнішніх та внутрішніх факторів на його фінансову безпеку та діяльність у цілому. Сучасна кризова ситуація у світі та в Україні, зокрема, вимагає від підприємств швидкого реагування на вплив зовнішніх та внутрішніх факторів, які можуть як позитивно так і негативно впливати на ефективність діяльності підприємства. Тож прискорення розвитку підприємств є одним із головних завдань управління, вирішити яке можна за допомогою розробки драйверів розвитку. У статті було здійснено аналіз діяльності АТ «Полтаваобленерго», встановлено його рівень фінансової безпеки як критичний. Виявлені слабкі місця, що спричиняють зниженню фінансової стабільності підприємства. Для покращення фінансового стану підприємства систематизовано принципи формування драйверів розвитку підприємства, які запропоновано розподілити на базові та специфічні. Розглянуто основні види драйверів розвитку та проаналізовано їхні елементи, що сприятимуть підвищенню рівня фінансового безпеки АТ «Полтаваобленерго».
Keywords: фінансова безпека; акціонерні товариства; індикатори фінансової безпеки; драйвери забезпечення