Особливості впровадження інжинірингу та девелопменту для підвищення ефективності інноваційних перетворень в Україні (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
В ході дослідження визначено, що найбільш ефективною організаційною структурою сучасного поєднання передової науки, прогресивних систем виробництва і технологій, комерціалізації та забезпечення конкурентоспроможності інновацій є створення в Україні високотехнологічних науково-виробничих систем (ВНВС). Аналогом цих систем є такі успішні світові компанії, як Боїнг, БМВ, Соні, Самсунг та багато інших, в яких інтегровані в єдину систему науково-дослідницькі (інжинірингові), виробничі, комерційні, девелоперські та інші підрозділи. Доведено, що для ефективної роботи і досягнення конкурентних результатів сучасна ВНВС має включати: координаційні та науково-технічні ради, підрозділи зі стратегічних досліджень, прогнозування і планування; інжинірингові підрозділи, що створюють основу науково-технічних центрів (НТЦ); дієві фінансові, маркетингові, девелоперські та інші установи; розгалужену і гнучку інфраструктуру. В процесі дослідження і в статті визначено: раціонально-організаційну структуру і функції НТЦ; зміст і послідовність розробки та реалізації «під ключ» програм розвитку ВЕВС; сутність фірмового та по-життєвого сервісу унікальних інноваційних об’єктів. Впровадження розроблених пропозицій дозволить прискорити перехід вітчизняних підприємств на світові стандарти господарювання та неперервного інноваційно-високотехнологічного прогресу, а також: скоротити трудомісткість робіт і тривалість реалізації програм; зменшити експлуатаційні витрати; знизити загальну вартість програм; значно підвищити якість і конкурентоспроможність вітчизняних інноваційних розробок та їх виробників.
Keywords: інжиніринг; девелопмент; інноваційні перетворення