Вплив іноземних інвестицій на розвиток органічного виробництва в Україні (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
У статті визначено вплив іноземних інвестицій на виробництво сільськогосподарської органічної продукції в Україні. Розвиток органічного виробництва є досить актуальним на сьогодні через низку явних екологічних, економічних та соціальних переваг, що притаманні цій сфері діяльності. Інтенсифікація сільського господарства, яка останнім часом відбувається в усьому світі, має негативний вплив не лише на навколишнє середовище, але і виснажує природні ресурси, без яких ведення агровиробництва неможливе. Тому органічне сільське господарство має екологічні переваги, які проявляються у тому, що воно має великий потенціал, щоб виправити попередньо перелічені негативні тенденції, а також скоротити викиди вуглекислого газу, закису азоту й метану, які сприяють глобальному потеплінню. Також органічне сільське господарство має значні переваги для здоров’я. По-перше воно знижує ризик втрати здоров’я для сільськогосподарських працівників, адже саме вони найбільш уразливі до дії пестицидів та інших хімікатів, які використовує конвенційне виробництво. По-друге, органічні продукти більш корисні для споживачів завдяки мінімізації впливу на здоров’я токсичних і стійких хімічних речовин. Тому світовий ринок органічної продукції розвивається швидкими темпами. Україна робить лише перші кроки у формуванні та становленні ринку органічної продукції, який є вже досить розвинутим у інших країнах (зокрема ЄС). Розглянуто тенденції розвитку виробництва органічної продукції на вітчизняному ринку. За результатами дослідження обґрунтовано висновок, що іноземне інвестування є одним із дієвих інструментів для розвитку органічного сільського господарства та забезпечення його конкурентоспроможності. На сьогоднішній день іноземні інвестиції через значні їхні масштаби мають суттєвий вплив на стан та функціонування вітчизняного ринку органічної продукції та сприяють розв’язанню пріоритетних завдань розвитку. Зарубіжні джерела інвестування не можуть відігравати ролі головного важеля економічного зростання, але за умови їх обґрунтованого й раціонального використання навіть незначні надходження сприятимуть пожвавленню сільськогосподарського виробництва, підвищенню його ефективності, особливо у напрямку органічного виробництва.
Keywords: іноземні інвестиції; прямі іноземні інвестиції; органічний ринок; сільськогосподарська органічна продукція; АПК