Трансформація прямих іноземних інвестицій у період пандемії (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Проаналізовано вплив пандемії коронавірусу на прийняття інвестиційних рішень у міжнародній економічній діяльності та розглянуто поняття втечі капіталу та чистого припливу капіталу. Систематизовано джерела інвестицій, звідки компанії мають змогу отримувати ресурси для поліпшення своєї роботи. Серед основних джерел інвестицій виділено державну іноземну допомогу у вигляді грантів, кредитів як досить суперечливу категорію, тому що виявлено випадки, коли державна іноземна допомога мала позитивний влив на економіку країни-реципієнта і поряд із ними виділено чимало прикладів невдалого використання такої допомоги. Наразі спостерігається інтенсифікація світового руху інвестицій, оскільки кількість країн, які наростили фінансові ресурси і, як наслідок, мають їх надлишок, збільшується з кожним роком. Добре налагоджений рух інвестицій має вагомі позитивні ефекти не лише для підприємства, котре їх отримує, але і для держави загалом. Міжнародні організації регулюють відносини між країнами-членами, визначають ті чи інші правила розвитку економіки окремих держав або навіть регіонів, накладають обмеження чи, навпаки, сприяють активізації діяльності в певних сферах певним країнам (підприємствам, що їх представляють). Коронавірус негативно вплинув на світові потоки інвестицій, що спричинило падіння ключових економічних показників у всіх державах світу. Під час кризи, спричиненої пандемією, правила гри на інвестиційному полі значно змінилися – стали іншими пріоритетні напрями капіталовкладень і критерії, за якими інвестори обирають об’єкти для фінансування.
Keywords: прямі іноземні інвестиції; інвестиційний ринок; глобалізація; COVID-19; світова економіка