Сучасні тенденції FinTech та їх вплив на безпеку банківських установ (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Розглянуто основні тренди впровадження фінансових інновацій у роботу банківських установ та визначено перспективи їх розвитку на найближчі роки. Розглянуто переваги використання таких технологій, як цифрове банківництво, штучний інтелект, відкритий банкінг, мікро-сервіси, електронні гаманці, блокчейн тощо як для банківського сектора, так і для користувачів банківських послуг. Виявлено вплив застосування сучасних технологій на зміцнення рівня банківської безпеки, та на ефективність й прибутковість банківського бізнесу. Розглянуто світові тренди впровадження FinTech у діяльність банків, а також вплив відповідних технологій на розвиток українського банківського сектора. Розкрито роль Національного банку в процесах активізації впровадження FinTech у банківський сектор України.
Keywords: банківські установи; економічна безпека банку; FinTech; цифровий банкінг; платіжні інновації; штучний інтелект; блокчейн