Модель формування очікуваної вартості будівельних проектів за схемою «проектування - будівництво». (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Традиційний метод будівництва відокремлює інтереси проектувальників від інтересів підрядників, проте зважаючи на метод за схемою Design-Build (DB) «проектування-будівництво», повна відповідальність покладається на одну організацію з метою мінімізації потенційних ризиків і загальних витрат, крім того, при запровадженні схеми Design-Build (DB) термін від планування будівництва об'єкта до кінцевого результату значно зменшуватиметься. Виконане дослідження характеризує основні принципи, відмінності, переваги та недоліки концепції інтегрованої реалізації будівельних проектів для її реалізації в дорожньому господарстві України.Реалізація інфраструктурного проекту — комплексний процес, що включає планування, проектування та будівництво. Вибір способу реалізації проекту — одне з основних рішень, які приймають власники під час розроблення стратегії закупівлі. На сьогодні дорожня галузь України розвивається швидкими темпами, тому потребує ефективного механізму реалізації дорожньо-будівельних проектів як для інвестора/замовника, так і для підрядника. Зі свого боку виконання дорожніх робіт за такими контрактами мінімізують ризики для інвестора/замовника, скорочують строки будівництва та досить часто забезпечують економію коштів. Останнє може бути досягнуте в тому випадку, коли вимоги інвестора/замовника максимально деталізовані й не виникне непорозумінь чи зміни проектних рішень, що призведе до додаткових витрат.
Keywords: закупівлі; схема «проектування-будівництво»; традиційні контракти; закордонний досвід; реалізовані проекти