Актуальні завдання, процедури та інструменти управління інноваційно-високотехнологічним розвитком України (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
На основі виконаного аналізу сформульовано основні проблеми і причини низької ефективності та неконкурентоспроможності української економіки, падіння інноваційно-технологічного й економічного потенціалу підприємств. Розроблено і запропоновано вдосконалений механізм реновації та глибокої модернізації вітчизняного господарства, високотехнологічних промислових й інших підприємств, визначено головну мету, основні завдання розвитку НІС, способи і  шляхи їх реалізації. У дослідженні сформульовано не тільки інноваційно-технологічні цілі прогресу виробництва в Україні, а й визначено ключових модераторів трансформації національного господарства і процедури формування фундаментальних основ для початку сталого економічного зростання держави й адаптації до світових стандартів прогресу та забезпечення конкурентоспроможності. Запропоновано основні моменти і порядок розроблення та реалізації Національної стратегії й програми інноваційного розвитку, процедури та інструменти реалізації «під ключ» цих стратегічних рішень. Наведено перелік основних галузей економіки і промисловості України, які повинні стати локомотивами інноваційно-технологічного прогресу держави та її підприємств. Реалізація на практиці висновків і рекомендацій, запропонованих у проведеному дослідженні, буде сприяти швидкому переходу України на світові стандарти господарювання, прогресу та забезпеченню конкурентоспроможності не тільки вітчизняної економіки, а й усього суспільства.
Keywords: модернізація; інноваційний розвиток; конкурентоспроможність; структура промисловості