Розвиток земельних відносин в системі продуктивних сил суспільства (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Проведено аналіз земельних трансформацій, перетворень і реформ у світі та в Україні. Розглядаються вісім історичних періодів земельних відносин в Україні: перший – давні часи; другий – період Київської Русі; третій – Польсько-Литовський період; четвертий–Козацька держава та Гетьманщина; п’ятий – входження до  Російської та Австрійської імперій; шостий – 1917 – 1920 роки – земельні революційні трансформації (УНР); сьомий – період СРСР; восьмий – держава Україна. Враховано той факт, що зміст економічних відносин власності на землю складають володіння, користування і розпорядження земельною рентою та окремими правами на земельні ресурси. Етапи розвитку земельних відносин в основному пов’язані зі зміною економічних відносин, відносин власності на землю для використання їх у різних галузях господарської діяльності. У всіх суспільних формаціях землеустрій провадиться в інтересах панівних класів. Історично змінювався землеустрій залежно від заміни одних експлуататорських класів іншими. Суть землеустрою для кожного історичного способу виробництва визначається економічними відносинами. В історичному плані здійснення земельної реформи в Україні спрямовано на трансформацію державної і колективної власності в приватну та формуванню на її базі більш ефективної соціально-економічної системи відносин з високим мотиваційним механізмом до роботи зі стійкою системою відповідальності за її результати.
Keywords: землеустрій; земельні відносини; етапи розвитку; власність на землю; земельні реформи