Перспективи розвитку ринку органічного виробництва в Україні (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Проаналізовано органічний ринок України та відповідно до світового досвіду за науковими підходами  виділено чотири основні етапи утворення й розвитку ринку органічних товарів. Держава сприяє розвитку та регулює діяльність виробників органічних товарів за допомогою законів і відповідних нормативно-правових актів. Крім того, виділено найпоширеніші базові регулюючі стандарти й правила, що діють у країнах Європейського Союзу. З досвіду державного регулювання та підтримки органічного виробництва в інших країнах такі господарства не повинні обмежуватися тільки сертифікаційною й інспекційною діяльністю. Уже на етапі проходження виробниками сертифікації стандартів якості органічної продукції було б доцільним надавати компенсацію витрат на сертифікацію, а також виробникам, які мають статус «органічних», особливо на перших етапах розвитку, слід надавати податкові та інші фінансові преференції, в тому числі й за рахунок прямого субсидіювання виробництва як напряму, що має безперечну перевагу для суспільства як з екологічної, так і з соціальної точок зору, а також як фактора диверсифікації продовольчого ринку, що відкриває нові можливості для підприємництва і забезпечує споживачів більш різноманітними продуктами харчування та сприяє створенню нових робочих місць.
Keywords: органічне виробництво; органічна продукція; сертифікація; продовольчий ринок