Зміни в державному регулюванні ринку страхових послуг України: безпековий аспект. (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Мета статті полягає у проведенні аналізу змін у державному регулюванні ринку фінансових послуг України в контексті підвищення рівня фінансово-економічної безпеки суб’єктів ринку. Узагальнено способи й параметри регулювання діяльності суб’єктів ринку фінансових послуг. Проаналізовано останні зміни у вітчизняному законодавстві, що стосуються нагляду й регулювання діяльності ринку фінансових послуг, зокрема страхового ринку, з точки зору впливу на рівень економічної безпеки. Визначено, що для ефективної та безпечної діяльності учасників страхового ринку необхідним є врахування рівня розвитку кожного з сегментів в частині можливості виконати підвищені вимоги щодо: розміру і структури капіталу, ліквідності, розкриття структури власності, наявності кваліфікованого управлінського персоналу. Проаналізовано функції НБУ у сфері фінансового нагляду. Увага приділена критеріям прозорості структури власності страхових компаній (репутаційним, реєстраційним, операційним, економічним). Проведено наліз тенденцій розвитку суб’єктів страхового ринку та оцінено наслідки впливу на них передачі наглядових функцій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, до Національного банку України. Визначено напрями зміцнення економічної безпеки страхового сегменту фінансового ринку.
Keywords: ринок фінансових послуг; фінансові установи; економічна безпека; фінансова безпека; державне регулювання; страховий ринок