Теоретичні й методологічні основи виробничого логістичного менеджменту (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Розглянуто поняття виробничого логістичного менеджменту як комплексної та комплементарної категорії, зміст якої постійно збагачується. Показано роль виробничого логістичного менеджменту в розвитку діяльності підприємства. Обґрунтовано необхідність вивчення економічно ефективної організації й управління матеріальними потоками в умовах змінного ринкового середовища з використанням основних логістичних принципів. Доведено, що організації та оперативному управлінню матеріальними потоками належить провідна роль в оперативному управлінні організацією, в своєчасній поставці продукції, особливо з метою підвищення ефективності виробництва, пов'язаного з використанням виробничих ресурсів у часі й просторі. Обґрунтовано, що одним із ключових моментів логістичного менеджменту виробничого організації є планування логістичних потужностей. Проаналізовано співвідношення менеджменту підприємства та логістичного менеджменту і підкреслено підпорядковану роль логістичного менеджменту відносно головної мети організації (прискорення руху логістичних потоків). Визначено основні цілі логістичного управління постачанням, збутом та виробництвом. Логістичний менеджмент оптимізує логістичні рішення стосовно варіантів між конфліктуючими цілями на основі критерію мінімуму інтегральних витрат підприємства. Логістичний менеджмент за своєю природою є сукупністю технічних, технологічних, інформаційних і соціально-економічних елементів. Прямі та зворотні зв'язки між ними утворюють складну систему взаємовідносин. Доведено, що виникає потреба у формуванні координаційного центру, який би управляв процесами інтеграції численних матеріальних, інформаційних, трудових і фінансових потоків. Таким центром запропоновано стати підрозділу логістики на підприємстві, діяльність якого спрямована на виявлення, розрахунки, оптимізацію та планування потокових процесів на всіх рівнях. Організовуючи рух матеріалів, інформації, кадрів і фінансів у єдиний процес, центр досягає зниження перебоїв та витрат виробничо-господарської й комерційної діяльності. Логістичний підрозділ підприємства, об'єднуючи в один управлінський комплекс питання матеріально-технічного забезпечення, збуту і транспортного переміщення товарів, набуває значущості, що не поступається виробництву.
Keywords: логістика; менеджмент; логістичний менеджмент; фінансовий механізм; логістична структура; принципи; логістична діяльність