Забезпечення координації міжрегіонального співробітництва та інвестиційно-інноваційної діяльності (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
В умовах обмеженості інвестицій забезпечення координації міжрегіонального співробітництва й інвестиційно-інноваційної діяльності – це основа розвитку України. Статистичні дані щодо інвестування різних напрямів діяльності, що є основними показниками інвестиційного розвитку економіки України, показують відсутність істотного прогресу в забезпеченні координації міжрегіонального співробітництва та інвестиційно-інноваційної діяльності. Сучасний ефективний розвиток міжрегіонального співробітництва й інвестиційно-інноваційної діяльності не можливий без надходження іноземних інвестицій. На сучасному етапі розвитку економіки України є важливим, щоб напрям міжрегіонального співробітництва та інвестиційно-інноваційної діяльності держави мав на меті стимулювання залучення іноземних інвестицій в українську економіку. Отже, потрібно забезпечувати координацію міжрегіонального співробітництва й інвестиційно-інноваційної діяльності, враховуючи перспективні напрями розвитку економіки, для підвищення інвестиційної привабливості України та її регіонів. Проведене дослідження показує, що спостерігається зростання обсягу прямих іноземних інвестицій за видами економічної діяльності. Досліджено, що тенденція ефективності прямого іноземного інвестування в Україні відносно розвитку економіки є негативною для виявлення рівня розвитку економіки. Проаналізовано зростання співвідношення обсягу прямих іноземних інвестицій на одну особу в процентах з метою виявлення необхідності підвищувати міжнародну інвестиційну привабливість України. Доведено, що для підвищення рівня іноземного інвестування необхідно сприяти розвитку напрямів міжрегіонального співробітництва, серед яких: економічне зростання, гідні умови праці, реалізація якісної освіти, інформаційно-комунікаційні технології, розвиток туризму, зовнішня торгівля, аграрний сектор, розвиток будівництва, транспортна інфраструктура, навчання персоналу організацій, розвиток промисловості та енергетики.
Keywords: інвестиції; інвестиційна привабливість; міжрегіональне співробітництво; інвестиційно-інноваційна діяльність; валовий внутрішній продукт